Πρόγραμμα δημοτικής κίνησης ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Sharing is caring!

sima2.png

Περιεχόμενα

 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 
 2. 1ος ΑΞΟΝΑΣ: Ο δήμος συγκροτεί μέτωπο υπερ της κοινωνίας 
 3. 2ος ΑΞΟΝΑΣ: Ο δήμος αναλαμβάνει δράσεις κοινωνικής πολιτικής 
 4. 3ος ΑΞΟΝΑΣ: Ο δήμος λειτουργεί με διαφάνεια 
 5. 4ος ΑΞΟΝΑΣ: Ο δήμος αναλαμβάνει αναπτυξιακό ρόλο
 6. 5ος ΑΞΟΝΑΣ:Ο δήμος βάζει την παιδεία στο κέντρο της μέριμνας 
 7. 6ος ΑΞΟΝΑΣ Ο δήμος αλλάζει νοοτροπία για το πράσινο, το αστικό περιβάλλον, τα τεχνικά έργα, τα απορρίμματα 
 8. 7ος ΑΞΟΝΑΣ Ο δήμος στηρίζει τον αθλητισμό 
 9. 8ος ΑΞΟΝΑΣ Ο δήμος προωθεί τον πολιτισμό 

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Νεσμυρνιές και Νεοσμυρνιοί,

Βιώνουμε εδώ και πέντε χρόνια τις οδυνηρές συνέπειες της αντικοινωνικής, νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής των μνημονίων.

Πολιτικές επιλογές που με όχημα τον Καλλικράτη έπληξαν, πέραν όλων των άλλων, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μείωσαν τους πόρους της κατά 60%, ελάττωσαν κατά 30% τους εργζόμενους, ενίσχυσαν την αδιαφάνεια και τον δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα της, κατέλυσαν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των δήμων.

Η επίθεση στην αυτοδιοίκηση συνάντησε την ανοχή και την υπόγεια στήριξη των περισσότερων δημοτικών αρχών της χώρας, ανάμεσά τους και της Ν. Σμύρνης. Οι δημοτικοί παράγοντες της πόλης μας κρύφτηκαν πίσω από τις επιταγές της κυβέρνησης, έθρεψαν το δημαρχοκεντρικό πελατειακό μοντέλο διακυβέρνησης, εναντιώθηκαν στο λαϊκό αίτημα για διαφάνεια και υποτάχτηκαν αμαχητί στην κατεδάφιση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου μας. 

Ο Στ. Τζουλάκης και ο Γ. Κουτελάκης, που διοίκησαν από κοινού τη Ν. Σμύρνη, ζητούν σήμερα την ψήφο των πολιτών όχι για να υπερασπιστούν τις ανάγκες τους, αλλά για να υπερασπιστούν τις καρέκλες τους. Επιχειρούν αγωνιωδώς όχι μόνο να απεμπλακούν από τις σχέσεις τους με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ (που όμως διαφαίνονται καθαρά στα πρόσωπα που τους στηρίζουν) αλλά πρώτα και κύρια από τη διαδρομή τους στα δημοτικά πράγματα. Μια διαδρομή που ουσιαστικά στήριζε και διευκόλυνε τη μνημονιακή πολιτική σε όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Η ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ λέει όχι σε ένα δήμο που θα αποτελεί υπάλληλο του κράτους και θα υλοποιεί τις πολιτικές της κυβέρνησης που καταστρέφουν τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Λέει όχι, σε μια δημοτική αρχή που θα αποδεχτεί να γίνει φοροεισπρακτικός μηχανισμός και απλώς θα παρατηρεί την κοινωνία να καταστρέφεται χωρίς να αντιδρά.

Την ώρα που η κοινωνία πάει να λυγίσει, έχουμε μια ευκαιρία: Να ξεφύγουμε από το μοντέλο της πόλης που καταναλώνει την -ψαλιδισμένη λόγω μνημονίων- κρατική επιχορήγηση και να πάμε στο μοντέλο της πόλης που εξασφαλίζει κοινωνικά αγαθά για όλους τους δημότες, δρά αναπτυξιακά, αντιστέκεται στη λαίλαπα που απειλεί τη συνοχή της κοινωνίας και λειτουργεί με διαφάνεια. Στόχος μας μια συμμετοχική αυτοδιοίκηση με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Σε αυτή την προσπάθεια η ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ συμμετέχει με συγκεκριμένες  προτάσεις, αλλά και με διάθεση να αφουγκραστεί, να συνδιαμορφώσει και κυρίως να συναποφασίσει με τους Νεοσμυρνιούς.

 

Αρχή

 

1ος ΑΞΟΝΑΣ: Ο δήμος συγκροτεί μέτωπο υπερ της κοινωνίας

Συγκροτούμε κοινό μέτωπο των δήμων απέναντι στην νεοφιλελεύθερη πολιτική του κεντρικού κράτους. Διεκδικούμε ριζική ανακατανομή της εξουσίας υπέρ των τοπικών κοινωνιών και των αναγκών τους. Αντιστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στις συνθήκες δημοκρατικής ασφυξίας και οικονομικής εξαθλίωσης που επιβάλλονται στην τοπική αυτοδιοίκηση.

ΕΚΕΙΝΟΙ:

Αντιμετωπίζουν την κατάσταση σκύβοντας το κεφάλι σε όλες τις άνωθεν απαιτήσεις, και προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις από την περιφέρεια για πανάκριβα έργα βιτρίνας. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο δήμος μας είναι αποκομμένος από την υπόλοιπη χώρα και ότι θα αποφύγει την εξαθλίωση που επιβάλεται άνωθεν χαρίς στις προσωπικές τους συμμαχίες με περιφερειάρχες και υπουργούς.

ΕΜΕΙΣ:

  • Συνεργαζόμαστε με τις δημοτικές αρχές των γειτονικών δήμων για να διεκδικήσουμε από κοινού τη μεταφορά πόρων και προσωπικού από την κεντρική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημιουργία συνεργειών σε θέματα όπως οι τοπικές συγκοινωνίες και τα απορρίμματα .
  • Πρωτοστατούμε στην πολιτική μάχη για την αναγνώριση του δικαιώματος να έχουν λόγο οι πολίτες στις κετρικές αποφάσεις που σήμερα παίρνει ερήμην τους η κυβέρνηση και αλλάζουν τη ζωή των ίδιων αλλά και ολόκληρης της πόλης: Από το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΙΚΑ μέχρι τις κατασχέσεις από τις τράπεζες και την ιδιωτικοποίηση του νερού.
  • Μαζί με τους γειτονικούς δήμους, ενεργούς πολίτες και συλλογικότητες, παρεμβαίνουμε αποτελεσματικά στα μεγάλα οικολογικά μέτωπα της περιοχής μας: διάσωση του πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού και μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ, σωτηρία των παραλιών από την ιδιωτικοποίηση και τα αυθαίρετα, άνοιγμα του παραλιακού μετώπου από το ΣΕΦ μέχρι τη Βούλα στους κατοίκους και σύνδεσή του με τις γειτονιές.
  • Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για κοινή δράση με δήμους από τον ευρωπαϊκό Νότο, για να ακουστεί σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα η κοινή φωνή μας ενάντια στις πολιτικές λιτότητας.

Αρχή

 

2ος ΑΞΟΝΑΣ: Ο δήμος γίνεται φορέας αλληλεγγύης και κοινωνικής πολιτικής

Ο δήμος αναλαμβάνει δράση ενάντια στις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής. Απαντά στην εγκατάλειψη από το κράτος των υποχρεώσεων του για την υγεία και την πρόνοια και εγγυάται ένα δίκτυ ασφαλείας για τους συνανθρώπους μας που οδηγούνται στη φτώχεια και την περιθωριοποίηση, διασφαλίζοντας το δικαίωμα πρόσβασης όλων των κατοίκων στα βασικά κοινωνικά αγαθά (στέγη, νερό, τροφή, ενέργεια, υπηρεσίες υγείας, παιδεία, άθληση, πολιτισμός κ.λπ.).

ΕΚΕΙΝΟΙ:

Δυστυχώς μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή Τζουλάκη-Κουτελάκη αρνήθηκε να εκφράσει οργανωμένα και δυναμικά την επιθυμία των κατοίκων της πόλης μας για κοινωνικές υπηρεσίες που θα αμβλύνουν τις οδυνηρές συνέπειες των πολιτικών του μνημονίου. Επιχείρησε μάλιστα το 2011, επιδεικνύοντας την έλλειψη της επαφής της με την κοινωνική πραγματικότητα, να αυξήσει τα δημοτικά τέλη. Βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα μέτωπο πολιτών, που με τη στήριξη της Στροφής Νέας Σμύρνης και άλλων δημοτικών κινήσεων την ανάγκασαν να αναδιπλωθεί και να υπαναχωρήσει.
Σήμερα και οι δύο υποψήφιοι της δημοτικής αρχής ανακαλύπτουν ξαφνικά την κρίση και υπόσχονται να κάνουν όσα δεν έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Παραδίδουν όμως στον επόμενο δήμαρχο τις κοινωνικές δομές του δήμου να λειτουργούν μόνο χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων, τα δημοτικά ιατρεία χωρίς γιατρούς, τις κινωνικές δομές παραδομένες σε ΜΚΟ-μαϊμού, βιτρίνες συμφερόντων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο δήμος έλαμψε διά της απουσίας του στις κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στο κλείσιμο των πολυιατρείων του ΕΟΠΠΥ, που εξυπηρετούσαν εκατοντάδες συμπολίτες μας καθημερινά.

ΕΜΕΙΣ:

  • Προχωράμε σε συνεχή παρακολούθηση των κοινωνικών προβλημάτων και ανασχεδιάζουμε την κοινωνική πολιτική φέρνοντας στο επίκεντρο τις πλέον ευπαθείς ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας, άστεγοι ή με ανεπαρκή κατοικία).
  • Ο δήμος κάθεται για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι με όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες που προσφέρουν έργο αλληλεγγύης, για να συντονίσουμε από κοινού τη δράση μας και να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματά της.
  • Ελέγχουμε και διασφαλίζουμε τον πλήρη εμβολιασμό όλων των παιδιών (πλήρης εμβολιασμός για τα παιδιά ανασφάλιστων γονιών), με πρόγραμμα παρακολούθησης σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.
  • Δεσμευόμαστε για την λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλους τους δημότες.
  • Μηδενίζουμε τα δημοτικά τέλη για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πολύτεκνους και τρίτεκνους με αντικειμενικά κριτήρια.
  • Καταργούμε τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς
  • Ενισχύουμε και ανασχεδιάζουμε το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου ώστε να λειτουργεί πράγματι σαν παντοπωλείο και όχι σαν χώρος ελεημοσύνης. Σε συνεργασία με τα τοπικά καταστήματα και τις λαϊκές αγορές, εξασφαλίζουμε τη σταθερή τροφοδοσία του.
  • Στηρίζουμε το προσωπικό και τις δομές του δήμου, αλλά και κάθε πρωτοβουλία που μπορεί αν λειτουργήσει συμπληρωματικά σε αυτές (κοινωνικό ιατρείο, κοινωνικό φαρμακείο, αλληλέγγυο φροντιστήριο, σίτιση, ιματιοθήκη κ.λπ.)
  • Μεριμνούμε για τους άστεγους της πόλης μας με εστία ύπνου, φαγητού, λουτρών σε δημόσια ακίνητα του δήμου μας.
  • Αλλάζουμε τη φιλοσοφία των δράσεων του Δήμου που εντάσσονται σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Δίνουμε με έμφαση στην υλοποίηση κοινωνικά χρήσιμων προγραμμάτων και αναγκαίων υποδομών (π.χ. άνοιγμα νέων θέσεων σε παιδικούς σταθμούς, στήριξη ΑΜΕΑ κ.λπ.)
  • Δημιουργούμε Δίκτυο Εθελοντών Γιατρών και Εξεταστικών Κέντρων για δωρεάν παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ομάδες και καταρτίζουμε από κοινού προγράμματα που θα υποστηρίζονται αμοιβαία με τη συνδρομή της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Αρχή

 

3ος ΑΞΟΝΑΣ: Ο δήμος λειτουργεί με διαφάνεια

Αλλάζουμε τη λειτουργία του δήμου, θεσμοθετούμε διαδικασίες διαφάνειας, δημοκρατικής συμμετοχής, λογοδοσίας, αξιοκρατίας, ελέγχου του διοικούντων.

ΕΚΕΙΝΟΙ:

Η δημοτική αρχή έχει εγκαθιδρύσει αδιαφανείς διαδικασίες, αρνείται το διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών του δήμου που πρότεινε η Στροφή Νέας Σμύρνης μετά την αποκάλυψη της υπεξαίρεσης στις αθλητικές υπηρεσίες, προβαίνει κατά συρροή σε απευθείας αναθέσεις, δεν τηρεί ούτε προσχηματικά τη νομοθεσία περί μελετών δημοσίων έργων, δεν προχωρά σε κρίσεις των υπαλλήλων για την κάλυψη θέσεων προϊσταμένων, αλλά διατηρεί σε αυτές συγκεκριμένους υπαλλήλους παρότι διαθέτουν λιγότερα τυπικά προσόντα.

ΕΜΕΙΣ:

 • Υιοθετούμε κανόνες δεοντολογίας για τους δημοτικούς συμβούλους της ΣΤΡΟΦΗΣ, μέγιστο αριθμό θητειών, απαγόρευση επαγγελματικών σχέσεων ή σχέσεων προμήθειας με το δήμο.
 • Συζητάμε κάθε νέο έργο στο δημοτικό συμβούλιο από τη μέρα της σύλληψής του και συναποφασίζουμε με τους πολίτες και τις συλλογικότητες της πόλης μας, με ανοικτή, δημόσια, ουσιαστική διαβούλευση για όλα τα σημαντικά ζητήματα δημόσιων χώρων.
 • Εφαρμόζουμε αναλυτική λογιστική στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου, ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή πλήρης εικόνα της κατάστασης.
 • Δημιουργούμε φάκελο προσβάσιμο από όλους στο διαδίκτυο για κάθε έργο, με όλα του τα στοιχεία (αποφάσεις, μελέτες, σχέδια, προϋπολογισμοί συμβάσεις).
 • Πραγματοποιούμε διαχειριστικό έλεγχο στο δήμο σε βάθος πενταετίας. Νομικά πρόσωπα όπως ο Πολιτιστικός Οργανισμός, που αποτελούν φορείς αδιαφανούς διαχείρισης τεράστιων ποσών, τίθενται υπό τον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου. Όλες οι δαπάνες συζητούνται και εγκρίνονται σε ανοικτές δημόσιες συνεδριάσεις, και όχι πίσω από κλειστές πόρτες.
 • Τηρούμε απαρέγκλιτα τη νομοθεσία για τη δημοπράτηση δημοσιών έργων. Βάζουμε τέλος στην πρακτική της κατάτμησης των έργων σε κομμάτια που ακολουθεί ο δήμος εδώ και χρόνια για να κάνει απευθείας αναθέσεις.
 • Οι μελέτες ανατίθενται πλέον με ανοικτούς διαγωνισμούς και όχι απευθείας, με αδιαφανείς όρους, ως δήθεν «συμβουλευτικές» υπηρεσίες.
 • Χορηγούμε τις επιχορηγήσεις στους τοπικούς συλλόγους και φορείς (το ύψος των επιχορηγήσεων ανέρχεται 150.000€/έτος περίπου στον τρέχοντα προϋπολογισμό), με βάση την αξιολόγηση συγκεκριμένων προτάσεων που θα υποβάλλουν. Στηρίζουμε επιπλέον δραστηριότητες των συλλόγων σε συνδιοργάνωση με το δήμο. Θεσμοθετούμε αξιολόγηση και απολογισμό μετά την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων.
 • Πραγματοποιούμε ανοικτές και δημόσιες συνεδριάσεις τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Αναρτούμε τις μαγνητοσκοπημένες συνεδριάσεις στο διαδίκτυο. Ενημερώνουμε έγκαιρα τους πολίτες για τα θέματα που συζητούνται, με δημοσίευση της ημερήσιας διάταξης και όλων των συνοδευτικών εγγράφων στην ιστοσελίδα του Δήμου.
 • Ενεργοποιούμε όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δημοτικού site, που πληρώθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ (550.000€) και ουδέποτε λειτούργησαν.
 • Στηρίζουμε την ουσιαστική λειτουργία της Επιτροπής Διαβούλευσης, του Συμβουλίου Μεταναστών, των τοπικών Περιφερειακών Δημοψηφισμάτων (επιχειρείται τώρα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού), τις συνελεύσεις των τοπικών κοινοτήτων.
 • Δίνουμε στους πολίτες δυνατότητα συναπόφασης (προϋπολογισμός των πολιτών, λαϊκές συνελεύσεις, δημοψηφίσματα).
 • Θεσμοθετούμε την «Κυριακή των Δημοψηφισμάτων», μια μέρα το χρόνο που οι ίδιοι οι κάτοικοι θα μπορούν να θέτουν σε ψηφοφορία ζητήματα που επιλέγουν, μετά από συλλογή υπογραφών.
 • Επιλέγουμε τους προϊσταμένους των υπηρεσιών του δήμου μετά από υπηρεσιακές κρίσεις (σύμφωνα με τα προσόντα τους), όπως προβλέπει ο νόμος. Βάζουμε τέρμα στην ευνοιοκρατία.
 • Αξιοποιούμε το στελεχιακό δυναμικό του δήμου σε θέσεις ευθύνης και καταφεύγουμε σε εξωτερικούς συνεργάτες μόνο όταν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα.

Αρχή

 

4ος ΑΞΟΝΑΣ: Ο δήμος αναλαμβάνει αναπτυξιακό ρόλο

Εκπονούμε για πρώτη φορά αναπτυξιακό σχέδιο για το δήμο, με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας και όχι την ενίσχυση των εργολάβων και των μεσαιωνικών σχέσεων εργασίας.

ΕΚΕΙΝΟΙ:

Σήμερα έχει στηθεί στο δήμο μας ένας μηχανισμός ανακύκλωσης των ανέργων και ικανοποίησης ιδιοτελών κομματικών και πελατειακών συμφερόντων, μέσα από προγράμματα λεγόμενης “κοινωφελούς εργασίας” (δηλαδή πεντάμηνοι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι μέσω ΜΚΟ) και ευκαιριακή τοποθέτηση ανέργων σε προγράμματα κατάρτισης (στην πόλη μας με τους χιλιάδες άνεργους νέους θα σπαταληθούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την κατάρτιση 80 μόλις ατόμων)/ Προωθούνται παράλληλα μαζικές απολύσεις εργαζομένων και μετατροπή της αυτοδιοίκησης σε βασίλειο της ελαστικής απασχόλησης, με «δανεικούς» εργαζόμενους από ΜΚΟ, ολιγόμηνες συμβάσεις κ.λπ. Άλλωστε ακόμη και πριν από την κρίση η δημοτική αρχή Τζουλάκη – Κουτελάκη διακήρυττε ότι ακόμη και για κάλυψη πάγιων αναγκών (π.χ. παιδικοί σταθμοί, γυμναστήρια, καθαριότητα), προτιμούσε να προκηρύσσει θέσεις συμβασιούχων παρά μονίμων υπαλλήλων, κάνοντας την αρχή για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και κρατώντας σε ομηρεία τους εργαζόμενους. Σήμερα, η δημοτική αρχή συντάσσεται με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική και χρησιμοποιεί τις ΚΟΙΝΣΕΠ ως εργαλείο για να ιδιωτικοποιηθούν διάφορες υπηρεσίες, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι και οι σχολικοί φύλακες.

ΕΜΕΙΣ:

 • Συμβάλλουμε στη δημιουργία συνεργατικής επιχειρηματικότητας ιδιαίτερα των νέων όχι σε κρατικοδίαιτους τομείς, αλλά με έμφαση σε παραγωγικούς τομείς, στις νέες τεχνολογίες, στον πολιτισμό και το περιβάλλον. Συμπληρώνουμε την προσπάθεια δημιουργώντας υποδομές στήριξης των μικρών επιχειρήσεων και δίκτυα συνεργασίας μεταξύ τους.
 • Στηρίζουμε δομές της κοινωνικής & αλληλέγγυας οικονομίας που παράγουν κοινωνικό όφελος και ΝΕΕΣ θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα – Απορρίπτουμε τη χρήση τους ως όχημα ιδιωτικοποίηση των ιδιωτικών υπηρεσιών.
 • Αξιοποιούμε την ακίνητη περιουσία του δήμου
 • Συνεχίζουμε την απευθείας διάθεση προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες, που έχει διοργανώσει με επιτυχία η Στροφή Νέας Σμύρνης. Στόχος μας είναι όχι μόνο η επίτευξη χαμηλότερης τιμής, αλλά και η ποιότητα των προϊόντων, η στήριξη νέων και μικρών παραγωγών ή συνεταιρισμών, η τοπικότητα της παραγωγής, η δίκαιη τιμή τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον παραγωγό.
 • Καταργούμε την πολιτική του δήμου -του μεγαλύτερου εργοδότη της πόλης μας- υπέρ των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Διεκδικούμε την κάλυψη των θέσεων όχι με συμβασιούχους αλλά με μόνιμο προσωπικό επιλεγμένο με διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ.
 • Ενδυναμώνουμε την κοινωνία και όχι τους εργολάβους, τροφοδοτούμε την τοπική απασχόληση μέσω έργων κατασκευής ή επισκευής πεζοδρομιών, αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, παιδικές χαρές κλπ) και προσβάσεων ΑΜΕΑ  με αυτεπιστασία.
 • Οργανώνουμε Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για σχεδιασμό και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδότηση διαδημοτικών δράσεων με αυξημένο κοινωνικό πρόσημο (διαδημοτική συγκοινωνία, ποδηλατόδρομοι, πράσινες διαδρομές κ.λπ.).
 • Εργαζόμαστε συστηματικά με τις κατάλληλες συμμαχίες σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο προς την κατεύθυνση δημιουργίας Επενδυτικής Τράπεζας για την τοπική αυτοδιοίκηση.
 • Διεκδικούμε επιβολή κοινωνικής ρήτρας στις συμβάσεις δημοσίων έργων

Αρχή

 

5ος ΑΞΟΝΑΣ: Ο δήμος βάζει την παιδεία στο επίκεντρο

Θέτουμε την Παιδεία στο κέντρο της πολιτικής μας, ως κορυφαίο δημόσιο αγαθό, με στόχο να μη χαθεί η νέα γενιά στη δίνη της κρίσης και του φασισμού.

ΕΚΕΙΝΟΙ:

Η απερχόμενη δημοτική αρχή απέφυγε να πάρει σαφή θέση απέναντι στην απόφαση κυβέρνησης και τρόικας για τη διάλυση της δημόσιας παιδείας, αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα τη στελέχωση των παιδικών σταθμών με δίμηνες συμβάσεις παιδαγωγών (εξαιτίας της πολιτικής της για μη πρόσληψη μονίμων παιδαγωγών), απουσίαζε από τους αγώνες των εκπαιδευτικών για το δικαίωμα στην εργασία, για το δημόσιο-κοινωνικό αγαθό της Παιδείας και για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

ΕΜΕΙΣ:

 • Σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων στηρίζουμε την εκπαιδευτική διαδικασία, οργανώνουμε τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στα σχολεία, δημιουργούμε κοινωνικό φροντιστήριο με πρωτοβουλία του Δήμου.
 • Στοχεύουμε σε ένα δήμο που θα αναδεικνύει το σχολείο ως ζωντανό κύτταρο γνώσης και δημιουργίας
 • Στηρίζουμε συνολικά την εκπαιδευτική διαδικασία ώστε να προσφέρουμε στους μαθητές την καλύτερη μόρφωση που είναι δυνατόν (επιστημονικά εργαστήρια, εκπαιδευτικό υλικό, νέες τεχνολογίες, εκδρομές, ανταλλαγές κ.λπ.)
 • Οργανώνουμε πυρήνες πολιτιστικών δράσεων μέσα στα σχολεία. Υποστηρίζουμε τις μαθητικές θεατρικές, χορευτικές, μουσικές ομάδες.
 • Ενισχύουμε τον σχολικό αθλητισμό και την άθληση όλων των μαθητών.
 • Στηρίζουμε δίκτυο κατά του φασισμού μέσα στα σχολειά.
 • Τα σχολικά συγκροτήματα παραμένουν ανοιχτά εκτός ωραρίου, και λειτουργούν εκτός των άλλων, ως χώροι άθλησης και στέγασης καλλιτεχνικών δραστηρηριοτήτων των μαθητών.
 • Δημιουργούμε διαδικτυακό σχολικό ραδιοφωνικό σταθμό, με συμμετοχή των σχολείων και συλλογικοτήτων της πόλης.
 • Στηρίζουμε και ενισχύουμε την πρωτοβουλία που έχει λάβει η τοπική ΕΛΜΕ για ενισχυτική διδασκαλία, από εθελοντές εκπαιδευτικούς της πόλης μας, μέσα στα σχολεία.
 • Αναμορφώνουμε τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας ώστε να λειτουργεί ουσιαστικά και με διαφάνεια, με υποχρέωση σε ετήσιο απολογισμό έργου.

Αρχή

 

6ος ΑΞΟΝΑΣ: Ο δήμος αλλάζει νοοτροπία για το πράσινο, το αστικό περιβάλλον, τα τεχνικά έργα, τα απορρίμματα

ΕΚΕΙΝΟΙ:

Η θητεία της απερχόμενης δημοτικής αρχής χαρακτηρίστηκε από σπατάλες, παράνομες διαδικασίες αλλά και προχειρότητα σε μεγάλα έργα (όπως η πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης) αλλά και μικρότερα, όπως ο παιδικός σταθμός της οδού Σινώπης, όπου οι ιθύνοντες ξέχασαν την… πυρασφάλεια. Οι παρεμβάσεις στην πόλη εξαντλήθηκαν σε δαπανηρά έργα βιτρίνας, μηδενικής συμβολής στο ζήτημα της οικολογικής διαχείρισης. Όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο δήμος δεν έχει εκπονήσει σχέδιο χωροθέτησης κάδων και οι διαθέσιμοι κάδοι ανακύκλωσης (μπλε) είναι πολύ λιγότεροι από τις ανάγκες και τυχαία τοποθετημένοι, με αποτέλεσμα το ποσοστό των απορριμμάτων που οδηγείται στην ανακύκλωση είναι πολύ χαμηλό. Επίσης, η δημοτική αρχή κρατάει στο σκοτάδι την τοπική κοινωνία για τη στάση που κρατάει στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων Νομού Αττικής σχετικά με το σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων και στηρίζει την υποψηφιότητα Σγουρού στην Περιφέρεια, ο οποίος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας εργοστασίων καύσης που ευνοούν τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων.

ΕΜΕΙΣ:

 • Αποδίδουμε τα πεζοδρόμια στους πεζούς και εξασφαλίζουμε ασφαλείς δρόμους και πεζοδρόμια. Ανασχεδιάζουμε τα πεζοδρόμια με οδηγούς τυφλών και ράμπες ΑΜΕΑ για την ανεμπόδιστη διέλευση πεζών και την αποτροπή της κατάληψης από αυτοκίνητα
 • Προωθούμε τη χρήση ποδηλάτου: δίκτυο ποδηλατόδρομων, ασφαλείς προσβάσεις σε σχολεία και δημόσιους χώρους, θέσεις φύλαξης
 • Ενίσχυση των μετακινήσεων με τα πόδια: πράσινες διαδρομές στην Άνω Νέα Σμύρνη και στο κέντρο, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας.
 • Εφαρμόζουμε πιλοτικό πρόγραμμα ενοποίησης ακάλυπτων χώρων πολυκατοικιών
 • Εφαρμόζουμε ένα εναλλακτικό ολοκληρωμένο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή (ξεχωριστοί κάδοι για κάθε υλικό) και στόχο την ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων που οδηγούνται στον ΧΥΤΑ. Προωθούμε πρακτικές εναλλακτικής διαχείρισης όπως η κομποστοποίηση – λιπασματοποίηση σε μικρή ή οικιακή κλίμακα.
 • Δημιουργούμε δημοτικό φυτώριο για δωρεάν διάθεση φυτών
 • Χρησιμοποιούμε τις γεωτρήσεις για άρδευση και εγκατάσταση συστήματος αυτόματου ποτίσματος όπου δεν υπάρχει.
 • Εξασφαλίζουμε χρηματοδότηση ώστε να δημιουργηθούν φυτεμένα δώματα σε κτίρια.
 • Προβαίνουμε σε ελέγχους της δομικής τρωτότητας όλων των σχολείων και των δημοτικών κτιρίων (προσεισμικοί έλεγχοι).
 • Θωρακίζουμε αντισεισμικά τα δημοτικά κτίρια, με άμεση προτεραιότητα τα σχολικά.
 • Ανασχεδιάζουμε τα δρομολόγια των δημοτικών λεωφορείων, αντικαθιστούμε το στόλο οχημάτων με μικρότερα υβριδικά ή ηλεκτρικά τύπου μίνι-βαν, που θα εκτελούν συχνότερα δρομολόγια.
 • Ωριμάζουμε μελέτες για την εκτεταμένη χρήση της γεωθερμίας και τη χρήση υλικών νανοτεχνολογίας για τη μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας στις πλακοστρωμένες επιφάνειες της πόλης μας
 • Εγγυόμαστε την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς (Ν.4039/12) και την ποινική δίωξη κάθε εγκληματικής ενέργειας βασανισμού ή θανάτωσης ζώου. Δημιουργούμε δημοτικό κτηνιατρείο, που με χαμηλότερο από το τρέχον κόστος θα καλύπτει την περίθαλψη, παρακολούθηση και στείρωση αδεσπότων ζώων.  Συνεργαζόμαστε με τις φιλοζωικές ενώσεις για τη διαρκή εκστρατεία ενημέρωσης για την νομοθεσία που αφορά στην προστασία και την ευζωία των ζώων, αλλά και την τήρηση των κανόνων καθαριότητας από τους κατόχους ζώων.

Αρχή

 

7ος ΑΞΟΝΑΣ: Ο δήμος στηρίζει τον αθλητισμό

ΕΚΕΙΝΟΙ:

Έχουν αφήσει τον αθλητισμό στην τύχη του. Δεν υλοποιούν καμία ουσιαστική παρέμβαση στον τομέα των αθλητικών υποδομών, αλλά επικεντρώνουν όλες τις προσπάθειές τους σε ένα και μόνο δαπανηρό έργο ανακατασκευής του κλειστού της Αρτάκης, το οποίο που σέρνεται εδώ και 5 χρόνια. Δεν στηρίζουν ουσιαστικά τα ερασιτεχνικά σωματεία, δεν χαράσσουν αθλητική στρατηγική.

ΕΜΕΙΣ:

 • Χαράσσουμε στρατηγική στήριξης του αθλητισμού μέσω δράσεων για διά βίου άσκηση & λαϊκό αθλητισμό για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ενισχύουμε την φυσική αγωγή και τον αθλητισμό στο σχολείο.
 • Στηρίζουμε τον ερασιτεχνικό αγωνιστικό & σωματειακό αθλητισμό.
 • Στοχεύουμε στην αύξηση της συμμετοχής των κατοίκων του Δήμου κατά 5% ανά έτος και συνολικά 30% σε βάθος πενταετίας.
 • Σε συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία της πόλης δημιουργούμε προγράμματα άθλησης για ΑΜΕΑ
 • Θεσμοθετούμε Επιτροπή Αθλητικού Σχεδιασμού του δήμου στελεχωμένη με δημοκρατικές διαφανείς διαδικασίες. Με συμμετοχή των αθλητικών σωματείων, των αθλητών & ασκουμένων, των πολιτιστικών συλλόγων, της σχολικής κοινότητας, καθώς & ειδικών επιστημόνων υγείας & άσκησης.
 • Δημιουργούμε ενιαίο σύστημα Φυσικής Αγωγής και Λαϊκού Αθλητισμού, αποκεντρωμένο στις γειτονιές της πόλης, με στροφή στις φυσικές δραστηριότητες και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.
 • Αναπτύσσουμε τον σχολικό αθλητισμό και προωθούμε τη σύνδεσή του με τα αθλητικά σωματεία της πόλης με σειρά δράσεων (πραγματοποίηση ενημέρωσης κι επίδειξης αθλημάτων στο σχολείο, διοργάνωση μαθητικών πρωταθλημάτων)
 • Σχεδιάζουμε στοχευμένα προγράμματα αθλητισμού για την τρίτη ηλικία
 • Υπογράφουμε σύμφωνο συνεργασίας με τα αθλητικά σωματεία που τα θεωρούμε κύτταρο του αθλητισμού:
   1. Συνεργασία στα προγράμματα Αθλητισμός και παιδί.
   2. Συνεργασία στην αναβάθμιση του σχολικού αθλητισμού.
   3. Διοργάνωση αθλητικών ημερίδων μύησης των παιδιών της πόλης σε αγωνίσματα και δεξιότητες σε συνεργασία με ευρύτερο δίκτυο δήμων για την ανίχνευση αθλητικών ταλέντων.
   4. Ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων με βάση συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια (πλήθος αθλημάτων, μετεχόντων αθλητών, συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις, λειτουργικές ανάγκες υλικοτεχνικής υποδομής)
 • Προγραμματίζουμε τη συντήρηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων της πόλης, ώστε αυτές να γίνουν σύγχρονες και ασφαλείς αξιοποιώντας προγράμματα άντλησης ευρωπαϊκών πόρων.
 • Ειδικότερα για το κολυμβητήριο και προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό λειτουργικό κόστος θα γίνει εκσυγχρονισμός χρησιμοποιώντας μεθόδους σύγχρονης τεχνολογίας.
 • Δημιουργούμε νέους χώρους άθλησης και υπαίθριων γυμναστηρίων, στα προαύλια των σχολείων, στα πάρκα και αλσύλλια της πόλης και σε ελευθέρους χώρους που είναι χαρακτηρισμένοι ως χώροι άθλησης.
 • Κατασκευάζουμε ράμπες και ειδικές εισόδους που εξασφαλίζουν δυνατότητα πρόσβασης σε αθλητικές υποδομές και ελεύθερους χώρους στα άτομα με κινητικά προβλήματα και σε εμποδιζόμενα άτομα

Αρχή

 

8ος ΑΞΟΝΑΣ: Ο δήμος προωθεί τον πολιτισμό

ΕΚΕΙΝΟΙ:

Η απερχόμενη δημοτική αρχή επένδυσε στο μοντέλο ενός πολιτισμού-θεάματος, διοργανώνοντας υπερκοστολογημένες εκδηλώσεις, από τις οποίες απουσίαζε η τοπική πρωτογενής καλλιτεχνική δημιουργία. Λειτουργεί τον Πολιτιστικό Οργανισμό με αδιαφάνεια, διαχειριζόμενη τεράστια ποσά. Έχει μετατρέψει τον Γαλαξία σε πολυχώρο εκδηλώσεων, με προγραμματισμό που αποκλείει ενεργές συλλογικότητες της πόλης από τη χρήση του. Μετά από 16 χρόνια στην εξουσία του δήμου και παρά τα τεράστια ποσά που έχουν δαπανηθεί, η πόλη δεν έχει αποκτήσει πολιτιστικές υποδομές.

ΕΜΕΙΣ:

 • Ανοίγουμε τον Γαλαξία στις συλλογικότητες της πόλης, ώστε τουλάχιστον οι μισές εκδηλώσεις και δράσεις να υλοποιούνται από τοπικούς συλλόγους και ομάδες.
 • Αναλαμβάνουμε τη διαχείριση των δημοτικών κινηματογράφων και δημιουργούμε Κινηματογραφική Λέσχη και προγράμματα κινηματογραφικής παιδείας στα σχολεία
 • Ενισχύουμε τα πολιτιστικά τμήματα του δήμου και δημιουργούμε νέα.
 • Προικίζουμε την πόλη με υποδομές πολιτισμού. Δημιουργούμε σύγχρονο Πνευματικό Κέντρο με Βιβλιοθήκη, καθώς και Δημοτικό Ωδείο.
 • Αναμορφώνουμε τις Ιωνικές Γιορτές ως θεματικό φεστιβάλ εμπνευσμένο από τη μικρασιατική ιστορία (αφιερωμένο στο σύγχρονο διεθνές φαινόμενο του πολέμου και της προσφυγιάς) με έμφαση στην παραγωγή πρωτογενούς πολιτιστικού έργου.
 • Αναδεικνύουμε τη διαπολιτισμικότητα στην περιοχή μας (Πόντιοι, Ίμβριοι, Κρήτες, Μυτιληνιοί, Ηπειρώτες κ.λπ.)

Αρχή