Προεκλογική συγκέντρωση Πάντου – Δούρου: «Αλλάζουμε το δήμο, την περιφέρεια, τη χώρα»

Sharing is caring!

Παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Απριλίου η κοινή προεκλογική συγκέντρωση της Στροφής Νέας Σμύρνης και της Δύναμης Ζωής για την Περιφέρεια Αττικής, με ομιλητές τον υποψήφιο δήμαρχο Ν. Σμύρνης Παναγιώτη Πάντο και την υποψήφια περιφερειάρχη Ρένα Δούρου.

Μεταξύ πολλών άλλων, το παρών στον αγώνα για μια ταυτόχρονη, μεγάλη αλλαγή στο Δήμο Ν. Σμύρνης και στην Περιφέρεια Αττική έδωσαν άνθρωποι από τη γενιά της ΕΠΟΝ και της αντίστασης, όπως ο Βασίλης Λασκαρίδης, η Βούλα Κοτσίδου, η Έλλη Αγριγιαννάκη, η Ολυμπία Στεργίου και ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, και μαζί τους πολλοί άνθρωποι με ενεργό συμμετοχή στα αυτοδιοικητικά ζητήματα εδώ και πολλά χρόνια, όπως ο Βασίλης Ανυφαντής, η Χρύσα Τσοκάκη, η Έλλη Ζάννου, και η Ερμίνα Κυπριανίδου, νυν περιφερειακή σύμβουλος Αττικής. Παρόντες επίσης ήταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής και οι βουλευτές Δημήτρης Τσουκαλάς και Βασιλική Κατριβάνου.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτης Πάντος άσκησε κριτική στον Στ. Τζουλάκη και τον Γ. Κουτελάκη που «έχουν χωρίσει προσωρινά τους δρόμους τους για να ξανασυναντηθούν μετά τις εκλογές, αφού ακόμη και σήμερα δεν διαφωνούν σε τίποτα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, δεν κάνει καμία κριτική ο ένας στα πεπραγμένα του άλλου. Είναι ουσιαστικά μία και μόνη παράταξη, με στόχο να μονοπωλήσουν τις εκλογές οι θεατρινίστικες αντιπαραθέσεις τους και να μην ανοίξει η συζήτηση για όσα πραγματικά διακυβεύονται. Γι’ αυτό άλλωστε και με τους δύο συντάσσονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και η ΔΗΜΑΡ και κάποιες μικροπαρέες που είχαν ξεμείνει εκτός εξουσίας τα τελευταία χρόνια.

Γιατί όλοι αυτοί ξέρουν τι πραγματικά διακυβεύεται σ’ αυτές τις εκλογές και θέλουν να το κρύψουν από τους Νεοσμυρνιούς. Ξέρουν ότι παίζεται η δυνατότητα του συστήματος να συρρικνώσει κι άλλο το κοινωνικό κράτος, να χαρίσει στους ιδιώτες το ζεστό χρήμα από τα σκουπίδια, να συνεχίσει να ανακυκλώνει την ανεργία με πεντάμηνες και δίμηνες συμβάσεις. Γιατί αν υπάρχει ένα κόμμα που κατεβαίνει ενιαίο σ’ αυτές τις εκλογές, είναι το κόμμα του μνημονίου, το οποίο παίζει τα ρέστα του προκειμένου να κερδίσει η παράταξη Τζουλάκη – Κουτελάκη. Γιατί όποιος και να ’ναι από τους δύο, τη δουλειά τους θα την κάνουν».

Ο Π. Πάντος απηύθυνε στη συνέχεια προς τους άλλους υποψηφίους τα πραγματικά κρίσιμα ερωτήματα αυτών των εκλογών, τα οποία οι ίδιοι αποφεύγουν να απαντήσουν, όπως «οι απευθείας αναθέσεις έργων και η αδιαφάνεια στα οικονομικά, οι δίμηνες συμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς εξαιτίας της επιλογής της δημοτικής αρχής επί 16 χρόνια να μην προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό, τα χαλασμένα και με εμπόδια πεζοδρόμια που θέτουν κινδύνους για μητέρες, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία, αλλά και η ανεργία των νέων, η τοπική οικονομία, η αδυναμία πρόσβασης σε περίθαλψη για πολλούς κατοίκους, ακόμη και παιδιά».

Όπως επισήμανε, η Στροφή Νέας Σμύρνης επιδιώκει έναν ριζικό αναπροσανατολισμό των προτεραιοτήτων του δήμου, ώστε να είναι εκπρόσωπος των πολιτών και όχι υπάλληλος της κυβέρνησης. Παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα της παράταξης για όλους τους τομείς (κοινωνική αλληλεγγύη, διαφάνεια, συμμετοχή πολιτών, σχολεία, τοπική ανάπτυξη, αθλητισμός, πολιτισμός) αλλά και το στόχο να αποτελέσει ο Δήμος Νέας Σμύρνης ισχυρό μέλος σε ένα δίκτυο δήμων που θα θέτουν στο επίκεντρο τους ανθρώπους, ακόμη κι αν αυτό οδηγεί σε σύγκρουση με την κυβέρνηση. Άλλωστε, όπως επισήμανε καταλήγοντας: «Η Στροφή Νέας Σμύρνης λέει ξεκάθαρα, αυτό που είναι ο μεγαλύτερος φόβος των κύριων Τζουλάκη, Κουτελάκη και Στέφου: Θέλουμε να χάσει ο Γιάννης Σγουρός την Περιφέρεια, θέλουμε να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Θέλουμε να αλλάξουμε το δήμο, την περιφέρεια, τη χώρα».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία άσκησε δριμεία κριτική στις σχέσεις της κυβέρνησης με την ακροδεξιά και τον νεοφασισμό. Όπως επισήμανε «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ευθύς εξαρχής της κρίσης προειδοποιήσει ότι οι μνημονιακές πολιτικές δεν βλάπτουν μόνο την οικονομία, δεν καταστρέφουν μόνο τον κοινωνικό ιστό, σπιλώνουν και συρρικνώνουν τη δημοκρατία. Γιατί η αποκάλυψη για το παρακράτος που φωλιάζει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι απλώς η τελευταία πράξη μιας στρατηγικής που σκοπεύει να πλήξει με κάθε τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς τούτη την περίοδο που διαγράφεται απολύτως ρεαλιστική η δυνατότητα ανάληψης της εξουσίας από την αριστερά».

Όσον αφορά τον Γ. Σγουρό, επισήμανε ότι επί των ημερών του η Περιφέρεια Αττικής «αποτελεί το ιδανικό για τη μνημονιακή κυβέρνηση, γιατί σε τίποτε δεν ενοχλεί την κεντρική εξουσία. Το αντίθετο μάλιστα. Ευθυγραμμίζεται πλήρως με όλες τις κεντρικές επιλογές. Είτε πρόκειται για το Γενικό Ρυθμιστικό Σχέδιο είτε για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Είτε πρόκειται για το ξεπούλημα του Ελληνικού είτε για την περιστολή πόρων για την αυτοδιοίκηση. Ο απερχόμενος περιφερειάρχης αναδεικνύεται στον πιο υπάκουο μαθητή των πολιτικών λιτότητας υποβαθμίζοντας κάθε κοινωνική πολιτική, κάθε δράση που θα βοηθούσε τους ανέργους σε μια περιοχή όπου η ανεργία πλησιάζει πλέον το 30%».

Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες με την ψήφο τους «να διώξουμε από την πρώτη Περιφέρεια της χώρας το τελευταίο κατάλοιπο της πολιτικής που άνοιξε την πόρτα στο ΔΝΤ και τα μνημόνια. Να δείξουμε την έξοδο στον πιο αυθεντικό εκφραστή των πρακτικών και των αντιλήψεων του ΠΑΣΟΚ περί του δημοσίου συμφέροντος. Στον καλύτερο εκπρόσωπο των εργολαβικών συμφερόντων. Να κάνουμε μια νέα αρχή ενάντια στα κάθε είδους συμφέροντα Για μια περιφέρεια Αττικής τριών άλφα: Αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας».