Με ελλείψεις και αστοχίες η έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Νέα Σμύρνη

Sharing is caring!

👉Λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η κατάσταση είναι απογοητευτική. Η κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει να παρουσιάσει μια εικόνα «κανονικότητας» στη λειτουργία των σχολείων χωρίς να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο που θα διασφαλίζει την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.

👉Τα επικοινωνιακά παιχνίδια του Υπουργείου Παιδείας έρχονται να συναντήσουν εμβαλωματικές πολιτικές που περιορίζονται στην παροχή παγουριών και μασκών αντί να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πανδημία και να εγγυηθούν τις βέλτιστες συνθήκες στην εκπαιδευτική διαδικασία.

• Εκπαιδευτικοί και γονείς βιώνουν πρωτοφανή αγωνία και σύγχυση, αφού δεν υπάρχουν σαφή και ρεαλιστικά πρωτόκολλα για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων.
• Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ανήμπορη να ανταποκριθεί επαρκώς, αγνοεί την εκπαιδευτική πραγματικότητα και τη σχολική νομοθεσία, εκδίδει αντιφατικές εγκυκλίους προς τα σχολεία -μία μέρα πριν την έναρξή τους- προκαλώντας σύγχυση και αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα.
• Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κυβέρνηση παίρνει την επικίνδυνη απόφαση να λειτουργήσει τα σχολεία με τμήματα 25 μαθητών, αφού δεν έχει την πολιτική βούληση να προσλάβει προσωπικό και να ανοίξει τα σχολεία σε δύο βάρδιες.
• Λίγες ώρες πριν το πρώτο κουδούνι, τα κενά στους εκπαιδευτικούς δεν έχουν ακόμα καλυφθεί, τα σχολεία παραμένουν ακαθάριστα και οι μάσκες -που υποτίθεται θα ήταν έγκαιρα εξασφαλισμένες- δεν βρίσκονται στη θέση τους.
• Παρά το πάγιο αίτημα για μονιμοποίηση του απασχολούμενου προσωπικού καθαριότητας και την πλήρη κάλυψη των αναγκών των σχολικών κτιρίων καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους, το Υπουργείο προχώρησε σε προσλήψεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες είναι ανεπαρκείς, καθώς πολλά σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα χωρίς το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας.
• Ο ΕΟΔΥ αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για άμεση διενέργεια τεστ σε περίπτωση κρούσματος στα σχολεία (όπως φάνηκε στην περίπτωση της Καλλιθέας) μετακυλίοντας την ευθύνη στο Υπουργείο και αντιστρόφως.

👉Στη Ν. Σμύρνη, οι υπεύθυνοι παιδείας δεν έκαναν τον κόπο ούτε τις Επιτροπές να συγκαλέσουν, με αποκλειστικό θέμα το άνοιγμα των σχολείων, ούτε τους Διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν, ούτε τις σχολικές εγκαταστάσεις να ετοιμάσουν επαρκώς έτσι ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία.

👉Συγκεκριμένα, από την 1η Σεπτέμβρη, που οι εκπαιδευτικοί ανέλαβαν υπηρεσία με σκοπό να προετοιμάσουν τη σχολική χρονιά, στα σχολεία της πόλης μας δεν είχε τοποθετηθεί προσωπικό καθαριότητας. Σε συγκροτήματα 25 και 30 αιθουσών, ο δήμος τοποθέτησε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, από μία καθαρίστρια για να καθαρίζει και να απολυμαίνει τους χώρους, παρότι σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ απαιτείται προσωπικό καθαριότητας σε δυο βάρδιες.

👉Όσον αφορά τη διανομή μασκών, συνεχίζοντας τις παλινωδίες της κυβέρνησης, ο Δήμος Νέας Σμύρνης ζητάει από τους διευθυντές των σχολείων να παραλάβουν οι ίδιοι τις μάσκες και να τις μεταφέρουν στα σχολεία αρμοδιότητάς τους.

👉Ως δημοτική παράταξη, θεωρούμε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν για τους μαθητές, αφού η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη, εκτός ειδικών περιπτώσεων. Οι συνθήκες, ωστόσο, για την ασφαλή τους λειτουργία είναι θέμα πολιτικής βούλησης της κεντρικής καθώς και της τοπικής διοίκησης:

• Λειτουργία ολιγομελών τμημάτων (μέχρι 15 παιδιά στο τμήμα). Να διατεθεί κάθε διαθέσιμος κατάλληλος χώρος από το δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση.
• Πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία.
• Προσλήψεις μόνιμου και επαρκούς προσωπικού καθαριότητας για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω πανδημίας, για όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
• Αυξημένη χρηματοδότηση για δωρεάν υγειονομικό υλικό (μάσκες, αντισηπτικά, θερμόμετρα), προστατευτικά πλεξιγκλάς στα θρανία και συχνά διαγνωστικά τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
• Πρόσληψη νοσηλευτών, υπαλλήλων γενικών καθηκόντων και τραπεζοκόμων σε όλα τα σχολεία.

❗️Καλούμε το Δήμο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και της κρισιμότητας της εποχής και να αναλάβει δράση. Είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής να διεκδικήσει όλους τους απαραίτητους πόρους από την κυβέρνηση καθώς και να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί απέναντι στους δημότες της, καλύπτοντας όποιο κενό δημιουργείται από την κυβερνητική πολιτική.

❗️Η Δημοτική Κίνηση ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ βρίσκεται διαχρονικά δίπλα στα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς και στις ανάγκες των μαθητών και των γονέων τους. Έτσι θα προχωρήσουμε μαχητικά και με προτάσεις και σε αυτή την ιδιαίτερη υγειονομική συνθήκη. Η Παιδεία είναι υπόθεση όλων μας!