Πληγώνει την πόλη ο υποβιβασμός του Πανιωνίου! ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ», ΘΕΜΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ
Ο Πανιώνιος και η Νέα Σμύρνη είναι ταυτόσημες έννοιες από τον Σεπτέμβριο του 1922, τότε που οι ξεριζωμένοι Μικρασιάτες βρήκαν σ’ αυτό το προάστιο της Αθήνας ένα κομμάτι γης για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους. Αθλητικά, ο Πανιώνιος «στεγάζεται» στη Νέα Σμύρνη από τον Οκτώβριο του 1940, τότε εγκαινιάστηκε το γήπεδο που μέχρι σήμερα είναι το σπίτι του Ιστορικού. Η πόλη και κυρίως οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις της αριστεράς έχουν βρεθεί, στο πέρασμα των χρόνων, πάντα δίπλα στον Πανιώνιο, κάτι που χρειάζεται πολύ περισσότερο σήμερα που τόσο το ποδοσφαιρικό, όσο και το μπασκετικό τμήμα του Ιστορικού ετοιμάζονται για νέο ξεκίνημα από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Ο Θέμης Παυλόπουλος, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης “Στροφή Νέας Σμύρνης” και δημοτικός σύμβουλος Νέας Σμύρνης, μιλάει στην «Ε» για τον Πανιώνιο, τον υποβιβασμό, αλλά και την αυριανή μέρα του αθλητισμού στην πόλη.
Τη συνέντευξη πήρε ο Μάκης Διόγος
Τι σημαίνει για σένα ο υποβιβασμός του Πανιωνίου στη Γ’ εθνική κατηγορία;
Ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός τόσο για τη Νέα Σμύρνη, όσο και για μένα προσωπικά. Αυτό συμβαίνει, όχι μόνο, γιατί ταυτίζεται με την πλούσια αθλητική δραστηριότητα της πόλης μας, αλλά και γιατί συνδέεται άρρηκτα με την ίδια την ιστορία της. Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται είναι πρωτόγνωρο για το ιστορικό σωματείο και θα χρειαστεί να επισυμβούν μια σειρά από δομικές και οργανωτικές υπερβάσεις έτσι ώστε να επανέλθει στα αγωνιστικά, και όχι μόνο, επίπεδα του παρελθόντος.
Το μεγάλο στοίχημα
Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ο υποβιβασμός στην ερασιτεχνική κατηγορία;
Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Πανιώνιος, και είχε ως κατάληξη τον υποβιβασμό του, απεικονίζει το άθροισμα των παραλείψεων, των αβλεψιών και την απουσία σοβαρού προγραμματισμού όλων των προηγούμενων ετών, ίσως και δεκαετιών. Κατά συνέπεια, ήταν θέμα χρόνου να χρεωθεί τα επίχειρα των επιλογών των διοικούντων του, διαχρονικά.
Κοστίζει στη Νέα Σμύρνη ο υποβιβασμός του Πανιωνίου;
Σίγουρα ο υποβιβασμός του Πανιωνίου είναι πλήγμα για τη Νέα Σμύρνη τόσο στο ηθικό των ανθρώπων της πόλης όσο και αθλητικά, αφού το μεγαλύτερο σωματείο της βρίσκεται στην πιο δυστοπική κατάσταση της ιστορίας του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ωστόσο, κάθε κόστος εμπεριέχει πάντα και ένα όφελος. Κατά τη γνώμη μου, το μεγάλο στοίχημα από εδώ και πέρα είναι να αξιοποιηθούν όλες οι υγιείς δυνάμεις που σχετίζονται με την ομάδα (πολιτικές, κοινωνικές, αθλητικές), μακριά από οποιαδήποτε διάθεση εκμετάλλευσης και εργαλειοποίησής της. Έτσι στη βάση ενός συντεταγμένου σχεδίου, θα υποδεικνύεται ένας άλλος δρόμος που μπορεί σε βάθος χρόνου να οδηγήσει σε καλύτερες μέρες.
Συμπερίληψη και πρόσβαση
Ποια είναι η άποψη της «Στροφής» για τον ποδοσφαιρικό Πανιώνιο και γενικότερα για τον επαγγελματικό αθλητισμό; Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον του «κυανέρυθρου» συλλόγου;
Για εμάς στη Δημοτική Κίνηση “Στροφή Νέας Σμύρνης” ο επαγγελματικός αθλητισμός δεν είναι και δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό για τα αθλητικά σωματεία. Ο ποδοσφαιρικός Πανιώνιος θα έχει προοπτική μόνο όταν αυτή συνδεθεί με ένα σχέδιο που θα προκρίνει τη μαζική συμμετοχή των ανθρώπων στον αθλητισμό, τη δημοκρατία και τη διαφάνεια, ενώ την ίδια στιγμή θα είναι απαλλαγμένος από τους κανόνες του αγοραίου κέρδους και των συμφερόντων. Αν το νέο μοντέλο διοίκησης του Πανιωνίου, σε όλα ανεξαιρέτως τα τμήματά του, διαπνέεται από αυτές τις αρχές, τότε το μέλλον του θα είναι ευοίωνο. Και θα είναι ευοίωνο γιατί θα μπορεί να ορίζει το μέλλον του αποκτώντας αυτάρκεια, μέσα από τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών του και την αξιοποίηση των υποδομών του, με συνεχή ανάδειξη αθλητών ικανών να ανατροφοδοτούν επάξια τις τάξεις του, και όχι μόνο.
Ποια είναι η πρόταση της παράταξης γενικότερα για τον αθλητισμό της Νέας Σμύρνης;
Η Στροφή Νέας Σμύρνης προτείνει ένα εναλλακτικό, συνεκτικό σχέδιο για τον αθλητισμό στην πόλη μας που βασίζεται στη συμπερίληψη και στην πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων στη φυσική δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί τόσο μέσα από δράσεις που θα απλώνονται σε όλους τους ελεύθερους χώρους του οικιστικού ιστού της πόλης όσο και μέσα από στοχευμένα προγράμματα του Δήμου, που δεν θα αντιστρατεύονται τον σωματειακό αθλητισμό. Στόχος μας είναι η αρμονική συνύπαρξη και αλληλοσυμπλήρωση των αθλητικών δράσεων του Δήμου με αυτές των αθλητικών σωματείων, τα οποία θεωρούμε κύτταρα του αθλητισμού.
Για το λόγο αυτό προτείνουμε τη δημιουργία θεσμοθετημένης επιτροπής αθλητικού σχεδιασμού με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των αθλητικών σωματείων, των δημοτικών παρατάξεων, των σχετικών επιστημονικών φορέων καθώς και των εργαζόμενων στον αθλητισμό της πόλης μας. Έτσι, θα υπάρχει η δυνατότητα συν-διαμόρφωσης της αθλητικής πολιτικής, διασφαλίζοντας με στιβαρά κριτήρια το δίκαιο καταμερισμό χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων τόσο από τ’ αθλητικά σωματεία και το Δήμο όσο και από όλες τις επιμέρους κοινωνικές ομάδες(ΑμεΑ, γυναίκες, Τρίτη ηλικία, παιδιά). Έτσι θα προωθηθεί στην πράξη ο μαζικός αθλητισμός και η διά βίου άσκηση στην πόλη μας.