Ενημέρωση για Παιδικούς Σταθμούς και Τροφεία

Sharing is caring!

Στo πλαίσιo της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Νέας Σμύρνης που πραγματοποιήθηκε στις 4/5/2020 συζητήθηκε και αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση εγγραφής βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς της πόλης για το σχολικό έτος 2020-2021.

Στην εισηγητική έκθεση του εν λόγω θέματος, περιλαμβάνονται αλλαγές στη μοριοδότηση που αφορά την επιλογή των νηπίων και βρεφών προς εγγραφή για πρώτη φορά στους παιδικούς σταθμούς, καθώς και αλλαγές στις κλίμακες οικονομικής συνεισφοράς των γονέων.

Η Δημοτική Κίνηση ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, σταθμίζοντας την κρισιμότητα της συγκυρίας, ζήτησε να μην υπάρξει αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου και το θέμα να αποσυρθεί άμεσα. Παράλληλα, κατέθεσε πρόταση για σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, μια εβδομάδα αργότερα, ώστε να υπάρξει διαβούλευση επί των προτάσεων όλων των παρατάξεων, πρόταση η οποία απορρίφθηκε από τη δημοτική αρχή.

 Το τέλος της 1ης φάσης της πανδημίας και η σταδιακή αποκλιμάκωση των περιορισμών, βρίσκει την κοινωνία διαφορετική. Η οικονομική ύφεση, λόγω της υγειονομικής κρίσης και των  μέτρων που έχουν ληφθεί, έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί εργαζόμενοι να έχουν χάσει μέρος των εισοδημάτων τους ενώ η μεγάλη ανησυχία των πολιτών για την «επόμενη» μέρα στη δουλεία, το εισόδημα και τα δικαιώματα αποτελούν μια πραγματικότητα.

Σε μια τέτοια κατάσταση, ο Δήμος οφείλει να χαράξει πολιτικές που θα στηρίζουν έμπρακτα τους κατοίκους του και θα δημιουργούν ένα ευρύ δίχτυ ασφαλείας, απέναντι στην οικονομική ύφεση που διαφαίνεται. Να ανασχεδιάσει τις θέσεις του, υιοθετώντας μια πολιτική κοινωνικής υποστήριξης και αλληλεγγύης σε ζητήματα όπως η οικονομική ενίσχυση ευπαθών ομάδων, η επανεξέταση εφαρμογής τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και η αναστολή των δημοτικών τελών σε όλες τις επιχειρήσεις της πόλης.

Δυστυχώς, η εισήγηση του προέδρου κ. Λαρίσση, όχι μόνο δεν έλαβε υπόψιν τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται εν μέσω υγειονομικής κρίσης, αλλά προχωρησε σε αλλαγές που υποβαθμίζουν κοινωνικά κριτήρια όπως η μονογονεϊκότητα και η αναπηρία. Στο όνομα της αύξησης της ανταποδοτικότητας θυσίασε τον κοινωνικό ρόλο που πρέπει καταρχήν να εφαρμόζει ένας Δήμος, ενώ προχώρησε σε αλλαγές των τροφείων, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση.

Θεωρώντας ότι η όποια συζήτηση αφορά αλλαγή κοινωνικών κριτηρίων και κλίμακες οικονομικής εισφοράς αποτελεί αντικείμενο ευρύτερης πολιτικής εμβέλειας, η Δημοτική Κίνηση ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.