Τα περιοριστικά μέτρα για τον ιό δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την περιστολή της πολιτικής δράσης.

Sharing is caring!

Τη Δευτέρα, 7/4 – Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο δημοτικός σύμβουλος και δύο μέλη της δημοτικής παράταξης «Μια Πόλη Ανάποδα», βρέθηκαν στην πλατεία για να καλέσουν μέσω μεγαφώνου τους πολίτες να διεκδικήσουν την ενίσχυση του ΕΣΥ. Σύντομα έκαναν την εμφάνισή τους 10(!) αστυνομικοί για να τους κόψουν κλήσεις για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, κάτι που έκαναν παρότι διαπίστωσαν τόσο τον σκοπό της ενέργειάς τους όσο και την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων.

▶️Για τη Δημοτική Κίνηση ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ το ζήτημα δεν είναι τυπικό. Η σημερινή παρέμβαση της αστυνομίας έγινε πέραν κάθε έννοιας αναλογικότητας και τελικά συνιστά απόπειρα ακύρωσης της πολιτικής δραστηριότητας. Ειδικά σε μια εποχή εκτεταμένων περιορισμών, τέτοιες αχρείαστες ενέργειες καλλιεργούν επικίνδυνο έδαφος, πόσο μάλλον όταν το σύνολο των πολιτικών οργανώσεων έχει αντιμετωπίσει το επιστημονικό κομμάτι των μέτρων με μεγαλύτερη σοβαρότητα απ’ ό,τι πολλοί άλλοι μεγάλοι θεσμοί (είναι νωπή η μνήμη των αντιεπιστημονικών δηλώσεων των πρώτων ημερών από εκπροσώπους της κυβέρνησης και της Εκκλησίας).

▶️Δεν μπορούμε άλλωστε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι στη δημοσιότητα έχουν έρθει μια σειρά περιπτώσεις επιλεκτικής αυστηρότητας ή υπερερμηνείας από την αστυνομία των προβλέψεων του νόμου (π.χ. κλήσεις σε αστέγους, σε μοναχικούς κολυμβητές ή περιπατητές) ή αντίστοιχα επιλεκτικής χαλαρότητας (π.χ. ανοχή στην συγκέντρωση πιστών έξω από εκκλησίες).

❗️Καλούμε λοιπόν τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Σμύρνης να προχωρήσει σε ακύρωση των κλήσεων (όπως του δίνει δικαίωμα ο νόμος), καθιστώντας σαφές ότι μέριμνα της αστυνομίας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και όχι ο περιορισμός της πολιτικής δραστηριότητας.

❗️Καλούμε τον δήμο να στηρίξει νομικά τους συμπολίτες μας (εάν δεν ακυρωθεί η κλήση), στην κατάθεση αντιρρήσεων ενώπιον του Προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου.

❗️Καλούμε τέλος την αστυνομία, αν επιθυμεί να εντοπίσει πραγματικά επικίνδυνους χώρους για τη διασπορά του ιού, να ξεκινήσει ελέγχους στους πάμπολλους εργασιακούς χώρους όπου δεν εφαρμόζεται η προβλεπόμενη εξ αποστάσεως εργασία παρότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως εφικτό. Τέτοιοι υπάρχουν και στην ευρύτερη περιοχή μας.