Όχι στον αποκλεισμό των εργαζόμενων συμβούλων και κατοίκων από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Σμύρνης

Sharing is caring!

Όπως είναι γνωστό, οι 5 εκπρόσωποι της ΣΤΡΟΦΗΣ αλλά και γενικότερα η πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου (συγκεκριμένα 21 από τα 41 μέλη) αρνήθηκαν να παραστούν στη συνεδρίαση της 20ής Νοεμβρίου, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι η ώρα έναρξης είχε οριστεί στις 2.30 μ.μ., δηλαδή σε ώρα που όλοι οι εργαζόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν. Σημειώνουμε επίσης ότι την ίδια μέρα είχε προγραμματιστεί και δεύτερη, τυπικά διαφορετική συνεδρίαση, στην οποία θα συζητούνταν ο προϋπολογισμός. Με αυτόν τον αμφίβολης νομιμότητας τρόπο παρακάμπτεται παγίως η απαίτηση του νόμου να τίθεται αυτό το κορυφαίο θέμα σε ειδική συνεδρίαση, χωρίς το βάρος άλλων θεμάτων.

Η κίνησή μας αυτή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος επικαλέστηκε δήθεν έκτακτους λόγους που απαιτούσαν την έναρξη της συνεδρίασης νωρίς το μεσημέρι, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να προκύπτει από την ημερήσια διάταξη, που δεν είχε καμία απολύτως ιδιαιτερότητα. Παρ’ όλα αυτά, θεωρήσαμε ότι η επιθυμία της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου θα γινόταν σεβαστή, πόσο μάλλον από τη στιγμή που αφορούσε τη διασφάλιση της δυνατότητας συμμετοχής όλων των μελών του, δηλαδή την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας του δήμου.

Με λύπη λοιπόν είδαμε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να καλεί νέα συνεδρίαση, (στις 25/11) την ίδια απαγορευτική για τους εργαζόμενους ώρα (2.30 μ.μ.). Προφανώς δεν προσήλθαμε ούτε αυτή τη φορά, οπότε η συνεδρίαση αναβλήθηκε για τις 29/11 και πάλι στις 2.30 μμ. Στην τρίτη αυτή απόπειρα δεν απαιτείται πλέον απαρτία 50%, οπότε η συνεδρίαση μπορεί να προχωρήσει και μειοψηφικά.

Από την πλευρά μας λοιπόν οφείλουμε να καταστήσουμε σαφή τα εξής:

Θεωρούμε τουλάχιστον λυπηρό ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επέλεξε να λειτουργήσει ως εκπρόσωπος της παράταξης του δημάρχου και όχι ως πρόεδρος όλου του σώματος. Η επιλογή του να εκβιάσει το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει μια ώρα την οποία εύλογα απορρίπτει η πλειοψηφία του, πλήττει βαθιά το κύρος του.
Οι συνεδριάσεις πρέπει να ξεκινούν μετά τις 5.30 μ.μ., ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και οι πολίτες που επιθυμούν να θέσουν ζητήματα που τους απασχολούν.
Προκειμένου τα συμβούλια να ολοκληρώνονται μια λογική ώρα, μπορεί ο πρόεδρος να προγραμματίζει δύο συνεδριάσεις τον μήνα ή εναλλακτικά το πρωί της Κυριακής, όπως παγίως προτείνει η ΣΤΡΟΦΗ εδώ και 10 χρόνια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πόλη και στην ανάγκη ομαλής λειτουργίας του δήμου, θα προτείνουμε να ληφθεί ειδική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα διασφαλίζει ότι οι παραπάνω ελάχιστες συνθήκες καλής διεξαγωγής των συνεδριάσεων θα τηρούνται εφεξής. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η βούληση της πλειοψηφίας του οργάνου θα γίνει αυτή τη φορά αποδεκτή, χωρίς περαιτέρω τακτικισμούς. Ο πρόεδρος έχει την ευκαιρία να λειτουργήσει ενωτικά και να συμβάλει στη γνήσια έκφραση της επιθυμίας του σώματος.