Εσείς θα διαλέγατε επιτόκιο 3,3% ή 6% στο δάνειό σας; Ο Δήμος Νέας Σμύρνης πάντως επέλεξε το δεύτερο…

Sharing is caring!

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης προτίθεται να αλλάξει τους λαμπτήρες του οδοφωτισμού με άλλους, τεχνολογίας LED, που είναι ενεργειακά πολύ πιο αποδοτικοί. Το κόστος του έργου είναι περίπου 1.800.000 ευρώ και το όφελος 430.000 τον χρόνο. Με άλλα λόγια το έργο μπορεί να αποσβεστεί σε 4-5 χρόνια. Εξαιρετικά, θα έλεγε κανείς…

Τα περίεργα αρχίζουν από εκεί και μετά. Ο δήμος κατέληξε ότι ο καλύτερος τρόπος να υλοποιηθεί το έργο είναι μέσω σύμπραξης με ιδιώτη, η οποία (όπως είπε ο ίδιος ο μελετητής) έχει κόστος άνω του 6% ετησίως για 8-10 χρόνια.

Οι εναλλακτικές λύσεις που απορρίφθηκαν;

  • Χρηματοδότηση του έργου από το αποθεματικό του δήμου (περίπου 10 εκ.) και τάχιστη απόσβεσή του από τον πρώτο κιόλας χρόνο.
  • Δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που για έργα οδοφωτισμού δίνει δάνεια με ετήσιο κόστος 3,3% (και μάλιστα συνεργάζεται με το ΚΑΠΕ για την παραγωγή πρότυπων σχετικών μελετών που θα προσφέρει δωρεάν στους δήμους).

LED1Παρότι η οικονομοτεχνική μελέτη των 20.000 ευρώ που παρήγγειλε και πλήρωσε ο δήμος «ξέχασε» να διερευνήσει τις παραπάνω λύσεις, δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Στο δημοτικό συμβούλιο της 15/6 όλες οι παραπάνω δυνατότητες παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τη ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ και τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αρνήθηκαν ακόμη και να διερευνηθούν οι παραπάνω λύσεις και με μια φωνή αποφάσισαν να ζημιώσουν τον δήμο με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Εύγε…