Ο δήμος αντί για τοπικός εκφραστής της κυβέρνησης να γίνει εκφραστής και οργανωτής των πολιτών

Sharing is caring!

Στις 28 Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός του 2013 (δείτε τα σχετικά έγγραφα εδώ).

Η Στροφή Νέας Σμύρνης στην τοποθέτησή της εστίασε στα ακόλουθα σημεία:

1)      Είναι δεδομένο ότι το επόμενο έτος θα είναι ακόμη πιο βαρύ για τους ΟΤΑ. H μείωση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για την αυτοδιοίκηση, οι αυτόματοι μηχανισμοί για την περικοπή επενδυτικών και αναπτυξιακών δαπανών κάθε φορά που το κράτος πέφτει έξω στις δημοσιονομικές προβλέψεις του, η πίεση που θα ασκηθεί ώστε κάθε έλλειμμα στους δήμους (το οποίο σημειωτέον μπορεί απλώς να οφείλεται σε μείωση της θεσμοθετημένης κρατικής επιχορήγησης) να μεταφράζεται σε επιπλέον φόρους για τους πολίτες, δείχνουν ότι η πορεία συρρίκνωσης θα συνεχιστεί. Αυτονόητα, επομένως, προκύπτει ότι η δημοτική αρχή οφείλει να αναδείξει τις δυνατότητες και το ρόλο του Δήμου μέσα σε συνθήκες παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης κι όχι να ασκεί πολιτική με ευχολόγια, όπως διαφαίνεται στην εισηγητική έκθεση του επιχειρησιακού προγράμματος.

2)      Η δημοτική αρχή για άλλη μια φορά δεν κατέθεσε ουσιαστικό απολογισμό για το ποιοι από τους περσινούς στόχους επιτεύχθηκαν και ποιοι όχι. Είναι απορίας άξιον πώς μπορεί να γίνει σχεδιασμός χωρίς το δημοτικό συμβούλιο και η πόλη να γνωρίζουν ποια από τα έργα που εγκρίνονται κάθε χρόνο προχωράνε, ποια σκαλώνουν, ποια μπαίνουν και ξαναμπαίνουν στον προϋπολογισμό για το θεαθήναι και τέλος πάντων πώς αξιολογούνται όλα αυτά (π.χ. χρήσεις γης, κατασκευή νέων αιθουσών στη Θράκης και τη Νικομηδείας καθώς και παιδικός σταθμός στη Σινώπης, επιτροπή διαβούλευσης, ηλεκτρονικές υπηρεσίες κ.ά.).

3)      Η δημοτική αρχή ουσιαστικά νίπτει τας χείρας της και δηλώνει ότι δεν έχει καμία ευθύνη για την κατάσταση. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι είναι η ίδια δημοτική αρχή που όλα τα προηγούμενα χρόνια, μαζί με την πλειοψηφία των δημοτικών αρχών σε όλη την Ελλάδα, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για να φτάσουμε ως εδώ: για να παγιωθούν οι συμβασιούχοι και να ιδεολογικοποιηθεί ο περιορισμός των μόνιμων θέσεων εργασίας, για να εμπεδωθεί η αντίληψη ότι οι κοινωνικές παροχές, όπως π.χ. οι παιδικοί σταθμοί, δεν αφορούν το σύνολο των κατοίκων, για να παραμείνει η αδιαφάνεια και η γραφειοκρατία, για να προσλαμβάνονται ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι (που μάλιστα μένουν απλήρωτοι) μέσω ΜΚΟ μαϊμού, για να στραφούν οι δήμοι στις εξωτερικές αναθέσεις και να αποψιλωθούν οι εσωτερικές μελετητικές και τεχνικές υπηρεσίες, για να καλλιεργηθεί στους πολίτες η απάθεια και η λογική της ανάθεσης και όχι της συμμετοχής, για να ενταθούν οι πελατειακές σχέσεις, για να εμπεδωθεί η λογική του πελάτη και όχι του πολίτη, και τόσα άλλα.

4)      Ο προϋπολογισμός του 2013 αποπνέει την ίδια συντηρητική λογική με τα προηγούμενα χρόνια,: ο δήμος είναι ένα ταμείο που αγοράζει υπηρεσίες και κατασκευές για λογαριασμό των πολιτών, οι οποίοι ούτε συμμετέχουν, ούτε αξιολογούν, ούτε σχεδιάζουν, αλλά μονάχα αναθέτουν και καταναλώνουν. Απλώς φέτος αυτό θα γίνει σε ακόμη μικρότερα μεγέθη. Είναι, έτσι, χαρακτηριστική η σημαντική μείωση της επιχορήγησης του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (παιδικοί σταθμοί και ΚΑΠΗ), η πλήρης εξαφάνιση του περίφημου «κουμπαρά» για θέματα κοινωνικής πολιτικής και περιβάλλοντος (που ξεκίνησε από 2 εκατομμύρια ευρώ για να φτάσει τώρα στο μηδέν, χωρίς ποτέ ενδιάμεσα να ενεργοποιηθεί), ο περιορισμός των κονδυλίων για τη συντήρηση των σχολείων και η εμφανής αδυναμία να ανεγερθούν νέες αίθουσες παρά τις πιεστικές ανάγκες. Παρά τα προβλήματα αυτά, η δημοτική αρχή προτείνει την αγορά έναντι 1 εκ. ευρώ του κτιρίου στην Πλαστήρα & Σάρδεων, χωρίς ποτέ να έχει συζητηθεί η σκοπιμότητα αυτής της κίνησης στις παρούσες συνθήκες, επιμένει στην περιττή και πανάκριβη ανακατασκευή της πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης (συνολικού κόστους άνω των 2 εκ. ευρώ) και προχωράει στην ανάπλαση της Ομήρου χωρίς δεσμεύσεις για ουσιαστική διαβούλευση και σχεδιασμό με τους πολίτες.

5)      Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να καταγράφει έναν ριζικό αναπροσανατολισμό του δήμου. Κατ’ αρχάς, το δημοτικό συμβούλιο αντί να ωραιοποιεί την κατάσταση εγκρίνοντας έργα που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, θα έπρεπε να πρωτοστατεί στην ενημέρωση των πολιτών ότι το 2013 πολύ λίγα πράγματα πέρα από τις ανελαστικές δαπάνες θα μπορέσουν να γίνουν, να τους εξηγεί ποιες πολιτικές φταίνε που φτάσαμε ως εδώ, και να επιβάλλει στη δημοτική αρχή διαδικασίες διαφάνειας και διαβούλευσης στη διαχείριση των οικονομικών. Παράλληλα, ο δήμος θα πρέπει να στηρίξει πρωτοβουλίες ενεργών πολιτών, να δώσει χώρο στην ανάπτυξη αστικών συνεταιρισμών, να οργανώσει καινοτόμους τρόπους διεύρυνσης των κοινωνικών δομών, να αποτελέσει κέντρο οργάνωσης των αντιστάσεων των πολιτών, να θέσει στόχο τον πολλαπλασιασμό της αποτελεσματικότητας των δημοτικών υπηρεσιών, να πάρει με άλλους δήμους πρωτοβουλίες για την αποφυγή του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που ήδη έχει ξεκινήσει (π.χ. καταγγέλλοντας και μπλοκάροντας τους παράνομους σχεδιασμούς του Σγουρού για τα σκουπίδια), να στηρίξει τον αγώνα για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής. Με άλλα λόγια αντί για τοπικός εκφραστής της κυβέρνησης, να γίνει εκφραστής και οργανωτής της πολιτικής βούλησης των κατοίκων της Νέας Σμύρνης.

Για τη Στροφή Νέας Σμύρνης ο δήμος είναι χώρος αυτοοργάνωσης των κατοίκων, χώρος στρατηγικού σχεδιασμού για την πόλη, και όχι λογιστήριο. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να εναντιωνόμαστε σε κάθε προσπάθεια πολιτικής απαξίωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, και να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε κάθε συλλογική προσπάθεια αγωνιστικής εναντίωσης στο μονόδρομο της εξαθλίωσης που απαιτούν οι τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού.