Παιδικοί σταθμοί: Οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται, η δημοτική αρχή απλώς παρακολουθεί

Sharing is caring!

Η συνεχιζόμενη κρίση έχει αναδείξει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ανεπάρκεια των κοινωνικών υποδομών της Ν. Σμύρνης. Παρά τα όσα ισχυριζόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια η δημοτική αρχή, αποκαλύπτεται πια ότι τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί κάθε άλλο παρά επαρκούσαν για τα μεγέθη της πόλης. Απλώς οι ανάγκες κρύβονταν, καθώς σε ένα περιβάλλον ευμάρειας όσοι επέλεγαν ή αναγκάζονταν να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. ελλείψει θέσεων σε παιδικούς σταθμούς) δεν πολυδιαμαρτύρονταν. Σήμερα, που η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια χτυπούν κόκκινο και οι μισθοί, ιδίως των νέων ανθρώπων, μειώνονται σε εξευτελιστικά επίπεδα, τα προβλήματα γίνονται δραματικά. Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στους παιδικούς σταθμούς δουλεύουν για χρόνια δεκάδες συμβασιούχοι, σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, και έχουν επιβληθεί τροφεία.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή επιλέγει το ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων και του διαχειριστή των μνημονιακών πλαισίων, αντί για αυτόν του οργανωτή των διεκδικήσεων των πολιτών και του εμψυχωτή της κοινωνίας για την αναζήτηση άμεσων και πρακτικών λύσεων στα προβλήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιδότηση 321 θέσεων σε παιδικούς σταθμούς από το ΕΣΠΑ (σημειωτέον η επιδότηση δεν αφορά το κόστος των τροφείων, αλλά το πολύ μεγαλύτερο εργασιακό και λειτουργικό κόστος της θέσης για το δήμο. Φυσικά τα παιδιά που θα ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα δεν θα καταβάλουν τροφεία). Η δημοτική αρχή πανηγυρίζει για την ένταξη (που κόστισε στο δήμο περίπου 20.000 ευρώ σε αμοιβές ειδικών συμβούλων), αποφεύγει όμως να ξεκαθαρίσει στους πολίτες ότι η πόλη δεν κερδίζει 321 επιπλέον θέσεις, αλλά απλώς το κράτος μεταφέρει το κόστος των υπαρχουσών θέσεων από τον προϋπολογισμό του στο ΕΣΠΑ. Έτσι όμως τα χρήματα του μόνου αναπτυξιακού προγράμματος που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα αντί να χρησιμοποιούνται για να διευρύνουν τις κοινωνικές παροχές (την ώρα που εκατοντάδες παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών) ξοδεύονται για να μειώσει το κράτος τις υποχρεώσεις του και το έλλειμμά του.

Στη συγκυρία αυτή ο δήμος, αντί να παρουσιάζει το ζήτημα σαν τεχνικού χαρακτήρα, θα έπρεπε να κάνει τουλάχιστον τα εξής:

1)  Να ενημερώσει τους πολίτες και ιδίως τους γονείς για την κατάσταση. Όλοι δικαιούνται να ξέρουν με ποιον τρόπο «κλέβει» η κυβέρνηση τα χρήματα του ΕΣΠΑ από αυτούς που τα έχουν ανάγκη, και πώς εγκαταλείπει τις δεσμεύσεις της να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τουλάχιστον τις υπάρχουσες υπηρεσίες. Οφείλει επίσης να τους ενημερώσει για τον κίνδυνο όταν τελειώσει το ΕΣΠΑ οι θέσεις αυτές να καταργηθούν, αν η κυβέρνηση αρνηθεί να τις επανεντάξει στον κρατικό προϋπολογισμό.

2)  Να διεκδικήσει από το κράτος να καλύψει τους μισθούς όλων των περσινών νηπιαγωγών (όπως θα έκανε αν δεν είχαμε πάρει την ευρωπαϊκή επιδότηση) και τα χρήματα του ΕΣΠΑ να διατεθούν για να ανοίξουν νέα τμήματα παιδικών σταθμών. Με άλλα λόγια οι 200 νέες θέσεις να προστεθούν στις υπάρχουσες και να αποτελέσουν μια ουσιαστική ανάσα για τους γονείς.

3)  Για να πετύχει τα παραπάνω, απέναντι σε μια κυβέρνηση που αδιαφορεί για την κοινωνική διάλυση που προκαλεί, θα πρέπει να αναλάβει σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες: να κινητοποιήσει τους γονείς και να οργανώσει διαμαρτυρίες στο υπουργείο Εσωτερικών, να αξιοποιήσει τις πιέσεις που ασκούν σε κεντρικό επίπεδο οι δυνάμεις της αριστεράς (π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το εν λόγω αίτημα κατά την πρόσφατη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών), να καλέσει τους υπόλοιπους δημάρχους να συνταχθούν με το δήμο μας, να συντονίσουν τις κινητοποιήσεις των πολιτών και να απαιτήσουν από την ΚΕΔΕ να μπλοκάρει συνολικά την απορρόφηση του ΕΣΠΑ αν τα κονδύλια δεν πάνε για τη δημιουργία νέων θέσεων κ.λπ. 

Αν κρίνουμε από την άρνηση του κ. Τζουλάκη ακόμη και να απαντήσει στις προτάσεις που κατέθεσε η ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, φαίνεται δυστυχώς ότι η δημοτική αρχή απορρίπτει κάθε κινητοποίηση. Όμως το δικαίωμα να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία νέων θέσεων σε παιδικούς σταθμούς μπορεί και πρέπει να κερδηθεί: Το αίτημα είναι όχι μόνο δίκαιο, αλλά και εύλογο. Δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό σε σχέση με πέρυσι και τα οφέλη του για την τοπική κοινωνία είναι σημαντικότατα (40% αύξηση των θέσεων). Υπάρχει μια κρίσιμη μάζα πολιτών που είναι έτοιμη να διεκδικήσει δυναμικά την υλοποίησή του: οι 320 επιπλέον οικογένειες που θα εξυπηρετηθούν! Δίπλα τους θα βρεθεί αλληλέγγυα όλη η πόλη. Αντίστοιχες συνθήκες επικρατούν και σε άλλους δήμους, οπότε η πίεση μπορεί να πολλαπλασιαστεί. Και βέβαια η κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι υπάρχουσες υποδομές καλύπτουν τις ανάγκες για παιδικούς σταθμούς.

Τι λείπει; Η βούληση της δημοτικής αρχής να συγκρουστεί με την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ προς όφελος της πόλης και να αγωνιστεί δυναμικά μαζί με τους πολίτες, και όχι μόνο με επιστολές και υπομνήματα που καταλήγουν στα σκουπίδια. Οι σημερινές εποχές απαιτούν δράση, κοινωνικές πρωτοβουλίες και συντονισμένες ενέργειες. Την καλούμε να αλλάξει στάση και να περάσει στο πλευρό της δοκιμαζόμενης κοινωνίας.