Κοινωφελής εργασία: Το νέο όνομα της εργασιακής εκμετάλλευσης

Sharing is caring!

Η τελευταία πατέντα της κυβέρνησης για δήθεν στήριξη των ανέργων ακούει στο όνομα «Κοινωφελής εργασία». Σύμφωνα με το εν λόγω πρόγραμμα, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και σωματεία καλούνται να προσλάβουν για λογαριασμό του δήμου προσωπικό κάθε κατηγορίας με πεντάμηνες συμβάσεις. Το προσωπικό αυτό θα αμοίβεται το πολύ (!) με 650 ευρώ μηνιαίως και θα ασφαλίζεται κανονικά (προφανώς στη βάση αυτού του ποσού), ενώ η ΜΚΟ θα παίρνει μια προμήθεια(!).

Θα περίμενε κανείς ο Δήμος Νέας Σμύρνης να ξεσηκωθεί, καθώς με αυτόν τον τρόπο:

1) Ενώ το κράτος αναγνωρίζει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες σε προσωπικό, και είναι διατεθειμένο να προσφέρει κάποια χρήματα για την κάλυψή τους, δεν επιτρέπει στον ίδιο το δήμο να προκηρύξει τις θέσεις, αλλά αντίθετα βάζει ως μεσάζοντα μια ΜΚΟ, με το αζημίωτο. Απαξιώνεται έτσι η τοπική αυτοδιοίκηση και εγκαινιάζεται ένα νέο μοντέλο εργασιακής ομηρίας, αυτή τη φορά από τις ΜΚΟ.
2) Οι εργαζόμενοι ενώ ρητά δουλεύουν για να καλύψουν αναγνωρισμένες ανάγκες των δήμων (και μάλιστα εργάζονται ως κανονικοί εργαζόμενοι και όχι ως μαθητευόμενοι), δεν έχουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους συναδέλφους τους, πληρώνονται πολύ λιγότερο από αυτούς και μάλιστα κάτω από όσα προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις. Έτσι, ο δήμος γίνεται συνεργός στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ενώ επισήμως υποτίθεται ότι τις υπερασπίζεται. Για την κωλοτούμπα αυτή μάλιστα χρησιμοποιείται ως αισχρός μοχλός πίεσης η ανάγκη των ανέργων για κάποιο εισόδημα.
3) Δημιουργείται το έδαφος για τη λειτουργία ΜΚΟ-μαϊμούδων, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν θα προωθούν κάποιον κοινωφελή σκοπό (π.χ. προστασία του περιβάλλοντος, κοινωνική ιατρική κ.λπ.) αλλά απλώς θα αποτελούν γραφεία ενοικίασης εργαζομένων. Ήδη έχουν δημιουργηθεί πάμπολλα τέτοια «μαγαζιά», τα οποία εκτός των άλλων συκοφαντούν και εκείνους τους φορείς που χρόνια τώρα προσπαθούν με ανεξάρτητο τρόπο να «μπαλώσουν» τις κρατικές ελλείψεις.

Δυστυχώς η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν αντέδρασε στο πρόγραμμα αυτό, αλλά αντίθετα ανέλαβε την υπεράσπισή του στο δημοτικού συμβούλιο. Μάλιστα, ο δήμαρχος πρότεινε τη σύναψη συμβάσεων με δύο ΜΚΟ (Επόμενη Μέρα και ΚΕΑΝ) χωρίς να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο ούτε για το ποιόν αυτών των φορέων (δήλωσε μάλιστα ότι δεν τους γνωρίζει, αλλά εκείνοι προσέγγισαν το δήμο διεκδικώντας την προμήθεια που προβλέπει το πρόγραμμα) αλλά ούτε και για το έργο που θα αναλάβουν όσοι προσληφθούν.

Φυσικά, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να ψηφίσουν στα τυφλά –πάντα «για το καλό των ανέργων» φυσικά– και παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Αν είχαν θελήσει να κάνουν μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο θα είχαν διαπιστώσει εύκολα ότι οι εν λόγω ΜΚΟ δεν έχουν ουσιαστικό έργο και μάλιστα σχετικό με τις ανάγκες του δήμου, ενώ διοικούνται από στελέχη με προφανή διαπλοκή με την κυβέρνηση. Δεν πρόκειται δηλαδή για πραγματικές ΜΚΟ, αλλά για οργανώσεις-«σφραγίδα» που έχουν φτιαχτεί ειδικά για την ανάληψη τέτοιου τύπου προγραμμάτων και μέσω των οποίων μισθοδοτούνται κάποια στελέχη (προφανώς όχι με 650 € το μήνα). Ίσως βέβαια ακριβώς γι’ αυτό οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας να μην είχαν κανέναν ενδοιασμό να υπερψηφίσουν το πρόγραμμα.

Η Στροφή Νέας Σμύρνης καταψήφισε τις συμβάσεις αυτές, παράλληλα όμως πρότεινε στη δημοτική αρχή, εφόσον ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει, να θεσπίσει τουλάχιστον κάποιες δικλείδες ασφαλείας:

1) Να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο τα σχέδια των συμβάσεων και τους τομείς στους οποίους χρειάζεται προσωπικό.
2) Να προχωρήσει σε δήμοσια πρόσκληση προς όλα τα σωματεία και τις ΜΚΟ για συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς (και όχι απλώς να σπεύσει να συνεργαστεί με όποιον την προσέγγισε).
3) Να προχωρήσει σε σύναψη σύμβασης μόνο με πραγματικές ΜΚΟ, αναγνωρισμένου κύρους και με έργο που θα σχετίζεται με συγκεκριμένο τρόπο με την εργασία που θα προσφέρουν οι προσληφθέντες (προφανώς οι προτεινόμενες ΜΚΟ δεν καλύπτουν αυτά τα κριτήρια).
4) Να δεσμευτεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με βάση τις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου τους (να καταβάλλει δηλαδή ο δήμος τη διαφορά από τα 650€).

Δυστυχώς καμία από τις παραπάνω προτάσεις δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση και ο δήμος ισχυρίζονται ότι το πρόγραμμα αυτό προσφέρει εισόδημα σε άνεργους συμπολίτες μας, η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που θα έπρεπε να αμοίβεται με 850 € σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση, χάνει μέσω του προγράμματος αυτού σε 5 μήνες 1.000 € (δηλαδή περίπου το 25% της αμοιβής που δικαιούται), ένας εργαζόμενος που θα έπρεπε να αμοίβεται με 1000 € χάνει 1750 € (δηλαδή το 35%), ενώ σημαντικές είναι οι απώλειες και για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η πλήρης, πενθήμερη εργασία μετατρέπεται σε «κοινωφελή» (κάτι σαν εθελοντική δηλαδή) και στέλνεται σαφές μήνυμα στον ιδιωτικό τομέα να προχωρήσει σε περαιτέρω παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων. Και όλα αυτά υπό την αιγίδα του Δήμου Νέας Σμύρνης, ερήμην των πολιτών.