Επερώτηση προς τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού

Sharing is caring!

Στο δημοτικό συμβούλιο της 28ης Μαρτίου 2011, η Στροφή Νέας Σμύρνης δια του δημοτικού της συμβούλου Παναγιώτη Πάντου κατέθεσε επερώτηση προς τη δημοτική αρχή, ζητώντας να απαντηθούν τα ερωτήματα που είχε θέσει κατά το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Χατζατουριάν, χωρίς να λάβει απαντήσεις. Η επερώτηση θα συζητηθεί στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο του Απριλίου. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

————-

Προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Καρούμπα

Ν. Σμύρνη, 28/3/2011

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Στο δημοτικό συμβούλιο της 14/3/2011 κατέθεσα μια ερώτηση προς τη δημοτική αρχή σε σχέση με τον νέο κύκλο εκδηλώσεων του Γαλαξία και τη γενικότερη χρήση του χώρου. Συγκεκριμένα, ρώτησα:

1)      Στις 23/2/2011 ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Β. Χατζατουριάν με επιστολή του (αρ. πρωτ. 57 / Πολ. Οργανισμός Δ. Ν. Σμύρνης) με ενημέρωνε ότι δεν έχει συναφθεί καμία σύμβαση με ιδιώτη προκειμένου να αναλάβει τη συγκρότηση προγράμματος εκδηλώσεων στον Γαλαξία. Λίγες μέρες μετά, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Γαλαξία, το οποίο έχει επιμεληθεί ιδιωτικό γραφείο (είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο ιδιοκτήτης του γραφείο υποδέχεται τους ομιλητές, καλλιτέχνες κ.λπ. και τους ξεναγεί στο χώρο με τη φράση «όλα αυτά εγώ τα έχω φτιάξει»). Πότε, από ποιους, με ποιες διαδικασίες, με ποιες προδιαγραφές και με ποιους οικονομικούς και τεχνικούς όρους ανατέθηκε στο συγκεκριμένο γραφείο η συγκρότηση προγράμματος εκδηλώσεων;

2)      Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων του Γαλαξία (κατά την προεκλογική περίοδο) είχε σύμφωνα με τη δημοτική αρχή πιλοτικό χαρακτήρα, και ότι ο τωρινός κύκλος εκδηλώσεων ακολουθεί το ίδιο ακριβώς μοντέλο των «ατάκτως ερριμμένων» εκδηλώσεων, χωρίς κάποια συνοχή και εμφανή στόχο, που επιπλέον ντε φάκτο μονοπωλούν το χώρο (ανεξαρτήτως των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών και της πολιτιστικής αξίας των καλλιτεχνών), ποια ήταν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τον πιλοτικό κύκλο, ποιος φορέας ή πρόσωπο τα επεξεργάστηκε, ποια συμπεράσματα βγήκαν, σε ποιο συλλογικό όργανο συζητήθηκαν και σε ποιες αποφάσεις κατέληξε αυτό για τη χρήση του χώρου του Γαλαξία;

Ο κ. Χατζατουριάν, αφού υπεραμύνθηκε των επιλογών του, προσπάθησε να αλλάξει το θέμα της συζήτησης, και δήλωσε ενοχλημένος γιατί του ασκείται επίμονος έλεγχος από την πλευρά μας, απέφυγε να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα, και μάλιστα με τρόπο που γεννά εύλογες νέες απορίες. Συγκεκριμένα:

1)      Άφησε να εννοηθεί ότι αν και στις 23/2/2011 δεν είχε υπογραφεί σύμβαση με ιδιώτη για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο Γαλαξία, η δουλειά «πιθανόν» να του είχε ανατεθεί νωρίτερα (χωρίς να αποκαλύψει με ποια διαδικασία).

2)      (Προ)κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να αναζητούν τις συμβάσεις και τα έγγραφα του Πολιτιστικού Οργανισμού στη Διαύγεια, αντί να τα ζητούν από τις υπηρεσίες του δήμου. Πέραν από το αντικανονικό του εν λόγω σχολίου, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα (28/3, 10 π.μ.) ο Πολιτιστικός Οργανισμός δεν έχει αναρτήσει κανένα έγγραφό στη Διαύγεια, ενώ και ο Δήμος Νέας Σμύρνης έχει αναρτήσει μόλις 7 έγγραφα.

3)      Δεν απάντησε ποια λειτουργία έχει αποφασίσει να δώσει στον Γαλαξία ο Πολιτιστικός Οργανισμός ούτε με ποιο τρόπο κατέληξε σε αυτήν, παρά μόνο υπεραμύνθηκε της ποιότητας των εκδηλώσεων που διοργανώνονται.

Επειδή οι ερωτήσεις που κατέθεσα είναι ουσιαστικές και επειδή η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να ενημερώνει επί της ουσίας και όχι προσχηματικά το δημοτικό συμβούλιο για τις αποφάσεις της και την πολιτική της, θα ήθελα με τη γραπτή αυτή επερώτηση να τις ξαναθέσω, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα απαντηθούν χωρίς προσπάθειες αποπροσανατολισμού. Θα ήθελα επίσης να ζητήσω η επερώτησή μου να διαβαστεί στο σώμα, προκειμένου να λάβουν γνώση όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Με εκτίμηση

 Παναγιώτης Πάντος

Δημοτικός σύμβουλος με τη

Στροφή Νέας Σμύρνης