Η δημόσια παιδεία στο στόχαστρο

Sharing is caring!

To μνημόνιο και η κυβέρνηση επιτίθενται καθημερινά στην ελληνική κοινωνία με στόχο να αφαιρέσουν κάθε δικαίωμα, κάθε κοινωνική παροχή. Τελευταίος στόχος τους η παιδεία, παρότι αποτελεί την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Σαν να μην έφτανε η μείωση της χρηματοδότησης στο 2,96% του (ήδη συρρικνωμένου) ΑΕΠ, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε τη συγχώνευση όλων των δημοτικών σχολείων της πόλης μας.

Από την κίνηση αυτή οι μαθητές θα βγουν ζημιωμένοι, γιατί:

  • Ανοίγει ο δρόμος για μεγαλύτερα τμήματα.
  • Παγιώνονται τα σχολικά συγκροτήματα των 350 παιδιών, παρότι σήμερα είναι ασφυκτικά γεμάτα και δεν έχουν επαρκείς χώρους.
  • Μειώνεται ο αριθμός των μόνιμων δασκάλων περίπου κατά 35-45, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα υπάρχουν κενά και θα περιμένουμε να έρθουν αναπληρωτές να τα καλύψουν (όταν και αν δοθούν τα αντίστοιχα κονδύλια).
  • Τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών, χωρίς καμία πρόβλεψη για διεύρυνση των υποδομών (στα νηπιαγωγεία φοιτούν ήδη 500 παιδιά, ενώ αναμένεται μετακίνηση μαθητών από τα ιδιωτικά στα δημόσια σχολεία).

Η δημοτική αρχή αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να αγωνιστεί για να προστατέψει τα σχολεία από την επίθεση της κ. Διαμαντοπούλου. Οι πολίτες της Ν. Σμύρνης μπορούμε να την αναγκάσουμε να αλλάξει στάση, όπως έγινε με την υπόθεση των δημοτικών τελών, αλλά και με την απειλούμενη κατάργηση των σχολείων της Εστίας. Κυρίως όμως μέσα από τις κινητοποιήσεις μας μπορούμε να αποτρέψουμε την υποβάθμιση των σχολείων της περιοχής μας.

  • Η Ν. Σμύρνη χρειάζεται περισσότερα και καλύτερα σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς για να καλυφθούν οι ανάγκες.
  • Όχι στη θυσία της νέας γενιάς στο βωμό του μνημονίου.