Πρώτη νίκη για τον αγώνα των κατοίκων της Ν. Σμύρνης ενάντια στην αύξηση των δημοτικών τελών

Sharing is caring!

Στις 20/12 επρόκειτο να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Σμύρνης πρόταση για αύξηση των δημοτικών τελών κατά 3,25% (σπίτια και καταστήματα), των τελών κατάληψης πεζοδρομίων (τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα) κατά  3,5% στο κέντρο της πόλης, και για τις διάφορες υπηρεσίες του νεκροταφείου από 0 έως 35%.

Και όλα αυτά ενώ:

– Το λειτουργικό κόστος των ανταποδοτικών υπηρεσιών (καθαριότητα, φωτισμός) έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω μείωσης των μισθών των εργαζομένων.

– Υπάρχει αποθεματικό 8 εκατ. ευρώ, όπως ο ίδιος ο δήμαρχος δηλώνει.

– Ο δήμος επιμένει σε υπέρογκα έξοδα για εκδηλώσεις βιτρίνας (70.000 € για το εορταστικό παγοδρόμιο στην πλατεία, 120.000 € για τις προεκλογικές εκδηλώσεις στο Γαλαξία, 45.000 € κάθε χρόνο για αγορά νέου στολισμού).

– Έχουν μείνει πάνω από 300 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, με τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειές τους.

– Ο δήμος δεν διεκδικεί τις μεγάλες οφειλές (260.000 € από τους κινηματογράφους, 730.000 € από το ανθοπωλείο του νεκροταφείου) και δεν ακυρώνει ασύμφορους διαγωνισμούς (π.χ. ανακατασκευή πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης, την οποία πληρώνουμε με καπέλο που μπορεί να φτάνει και το 1 εκατ. €).

Με πρωτοβουλία της δημοτικής κίνησης Στροφή Νέας Σμύρνης δεκάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα 21/12 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, διαμαρτυρόμενοι για τις προτεινόμενες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Παρούσα ήταν επίσης η δημοτική κίνηση Μια Πόλη Ανάποδα.

Μπροστά σ’ αυτή τη δυναμική παρέμβαση ο δήμαρχος επέλεξε να λύσει τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Μία ημέρα μετά, στις 21/12, η δημοτική αρχή όρισε νέο, έκτακτο, δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να θέσει την αύξηση των δημοτικών τελών στην ημερήσια διάταξη. Ακόμη περισσότεροι πολίτες ήταν παρόντες για να διασφαλίσουν ότι το θέμα δεν θα μπει από το παράθυρο.

Δέσμευση όλων μας, να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες και παρούσες κάθε φορά που ο δήμαρχος θα επιχειρεί να επαναφέρει το θέμα. Απαίτησή μας, οι αυξήσεις να αποσυρθούν οριστικά και να μην επανέλθουν σε επόμενη συνεδρίαση.