Πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 19 Οκτωβρίου τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της Στροφής Νέας Σμύρνης. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Η αυτοδιοίκηση μετά το μνημόνιο και τον Καλλικράτη» και ομιλητές τους Παναγιώτη Πάντο, υποψήφιο δήμαρχο Ν. Σμύρνης, Γιάννη Δραγασάκη, οικονομολόγο, πρ. βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, πρ. δημοτικό σύμβουλο Πειραιά και Παύλο Κλαυδιανό, οικονομολόγο και δημοσιογράφο, στέλεχος της ΑΚΟΑ. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 200 συμπολίτες μας.
Ο Θοδωρής Δρίτσας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δήμοι με τη εφαρμογή του «Καλλικράτη», ο οποίος «θεσμοθετεί ένα ακόμη πιο συγκεντρωτικό σύστημα, με τους πολίτες ακόμη πιο μακριά από τα κέντρα λήψεις αποφάσεων. Στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης η κυβέρνηση εισάγει κάποιους θεσμούς που προσπαθούν να μοιάζουν με διαδικασίες συμμετοχής των πολιτών και των φορέων κάθε πόλης, χωρίς όμως να έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες και δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά παραδέχεται ότι υπάρχει ένα ισχυρό αίτημα στην ελληνική κοινωνία για να επιστρέψουν οι δήμοι στα χέρια των πολιτών προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η λειτουργία τους υπέρ του λαού. Όμως, σ’ αυτό το αίτημα το ΠΑΣΟΚ απαντά με ψεύτικο τρόπο, χωρίς να προχωράει σε ουσιαστικές αλλαγές. Εμείς θα αγωνιστούμε με τη συμμετοχή μας να ακουστεί η φωνή της κοινωνίας, να γίνει η δημοκρατία θεμέλιο της επίλυσης των προβλημάτων της αυτοδιοίκησης».
Ο Γιάννης Δραγασάκης, ανέφερε: «Πολλοί λένε ότι το μνημόνιο δεν συνδέεται με τις δημοτικές εκλογές και πως στις τελευταίες πρέπει να ψηφίσουμε με βάση μόνο αυτοδιοικητικά κριτήρια. Δεν είναι έτσι όμως, γιατί:
1) Την επόμενη μέρα των εκλογών οι δήμοι, μέσω του Καλλικράτη, θα έχουν πολύ περισσότερες υποχρεώσεις, ενώ την ίδια στιγμή προβλέπεται μείωση των δαπανών τουλάχιστον κατά 3 δισ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να αναγκάσουν τους δήμους να ιδιωτικοποίησουν μία σειρά από υπηρεσίες που παρέχουν στους δημότες και να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη.
2) Οι δήμοι λειτουργούν μέσα στην κοινωνία, επομένως όσο μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δημότες τόσο μεγαλύτερες θα πρέπει να είναι και οι υποχρεώσεις των δήμων απέναντί τους. Και το μνημόνιο δυστυχώς έρχεται να επιδεινώσει τα προβλήματα. Δεν έχει σκοπό να διασώσει την ελληνική οικονομία, αλλά τους δανειστές της, δηλαδή τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έρχεται να επιβάλει μία μεγάλη αναδιανομή σε βάρος των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων.
3) Το μνημόνιο θέτει ένα σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας. Θέλει να εισαγάγει μία νέα μορφή κοινωνίας, μια κοινωνία χωρίς κοινωνικό συμβόλαιο. Και μας λένε πως πρέπει να αφήσουμε τις σοβαρές υποθέσεις στους ειδικούς και να μη ζητάμε να έχουμε άποψη για όλα. Εμείς όμως λέμε πως όλες οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με δημοκρατικό τρόπο από τον ίδιο το λαό, που είναι αυτός ο οποίος υφίσταται τις συνέπειες. Και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει ξανά πυρήνας ουσιαστικής δημοκρατίας μέσα από τη συμμετοχή και τη διαφάνεια.
Τέλος, ο Γ. Δραγασάκης τόνισε ότι «μέσα από την ψήφο μας πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι η ελληνική κοινωνία, το πειραματόζωο του ΔΝΤ, αντιστέκεται!»
Ο Παύλος Κλαυδιανός ξεκίνησε τονίζοντας πως «οφείλαμε σε αυτή την πόλη την επαγγελία μιας Στροφής!». Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στους λόγους που καθιστούν αναγκαία τη διακριτή παρουσία των δυνάμεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς στις δημοτικές εκλογές της Νέας Σμύρνης:
«1) Το μνημόνιο προωθεί μια κοινωνία στην οποία ο καθένας τίθεται αντιμέτωπος με τον άλλο. Και εμείς απέναντι σε αυτή τη λογική προτάσσουμε την αλληλεγγύη.
2) Οι αγώνες ενάντια στο μνημόνιο πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να ξαναγυρίσουμε στο τοπικό επίπεδο και να βρούμε νέους, δημιουργικούς τρόπους οργάνωσης της αντίστασης. Επομένως, το σύνθημα της Στροφής Νέας Σμύρνης “H αντίσταση και η δημιουργία ξεκινάνε από τη γειτονιά” είναι εξαιρετικά επιτυχημένο.
3) Τα προγράμματα των δημοτικών κινήσεών μας σε όλη την Ελλάδα είναι πιο επεξεργασμένα και πιο τεκμηριωμένα από ποτέ και αναφέρονται στους δημόσιους χώρους, τη συμμετοχική δημοκρατία, την κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον.
4) Οι δυνάμεις της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετική παράδοση ποιοτικών δημοτικών κινήσεων που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των πολιτών ενάντια στα διαπλεκόμενα συμφέροντα των επιχειρηματιών και των δημοτικών αρχών (π.χ. στην Αθήνα με την «Ανοιχτή Πόλη», στον Πειραιά με το «Λιμάνι της Αγωνίας» και αλλού)».
Τέλος, ο υποψήφιος δήμαρχος Νέας Σμύρνης Παναγιώτης Πάντος επισήμανε ότι «από τη μια πλευρά έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, που και στη Νέα Σμύρνη δεν συγκρούστηκε με την αδιαφάνεια, τις πελατειακές σχέσεις και τις ομάδες εξουσίας. Γι’ αυτό κι εμείς όλο το προηγούμενο διάστημα αντιπαρατεθήκαμε με τη δημοτική αρχή, ζητώντας να γίνουν μεγάλες τομές και στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των πολιτών της Ν. Σμύρνης για την επίλυση των προβλημάτων τους.
Παράλληλα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργεί το μνημόνιο και ο “Καλλικράτης”. Είναι φανερό σε όλους ότι όσοι υποψήφιοι υποστηρίζουν πως τα θέματα αυτά δεν ανήκουν στην ατζέντα των εκλογών, δεν είναι ειλικρινείς με τους πολίτες. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι την επόμενη μέρα η δημοτική αρχή είτε θα αναλάβει να διαχειριστεί τη φτώχεια και τις περικοπές, είτε να στηρίξει τους πολίτες που πλήττονται από τα μέτρα και να οργανώσει τις διεκδικήσεις τους για την απόκρουση του μνημονίου. Εμείς δεσμευόμαστε να κάνουμε το δεύτερο, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αν οι πολίτες πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, κανένα μνημόνιο και καμιά τρόικα δεν μπορεί να επιβάλει τα ληστρικά της μέτρα.
Πρέπει όμως ταυτόχρονα με τα παραπάνω ο Δήμος Νέας Σμύρνης να αποκτήσει σχέδιο και πολιτικό όραμα. Αυτό απαιτεί:
– σοβαρό προγραμματισμό για τις ανάγκες της πόλης (κοινωνικές υποδομές, σχολεία, προβλήματα ανεργίας κλπ)
– διαφάνεια στη λειτουργία του δήμου, ώστε να μην πηγαίνει χαμένο ούτε ένα ευρώ
– στροφή των πόρων του δήμου και των δημιουργικών δυνάμεων των κατοίκων προς το κοινωνικό πεδίο, στηρίζοντας τη δημιουργία μικρών συνεταιριστικών δομών (ιατρεία, παιδικοί σταθμοί, καταστήματα τροφίμων κ.ά.) που δεν θα έχουν προτεραιότητα το κέρδος, αλλά τη φθηνή κάλυψη των αναγκών της πόλης και την αξιοπρεπή αμοιβή νέων εργαζομένων, που σήμερα αντιμετωπίζουν την ανεργία και τους εξευτελιστικούς μισθούς της αγοράς.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η απάντηση στην κρίση βρίσκεται μέσα μας. Ότι η αντίσταση και η δημιουργία ξεκινούν από τη γειτονιά».