Το θέμα της κατασπατάλησης δημόσιων πόρων για την ανακατασκευή της πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης παραμένει ανοιχτό

Sharing is caring!

Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης

Πριν από μερικούς μήνες η ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ δήλωσε την αντίθεσή της στην κατακύρωση του διαγωνισμού κατασκευής της Πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης, καθώς σ’ αυτόν συμμετείχαν μόνο τρεις εταιρείες, με αποτέλεσμα να δοθεί έκπτωση μόλις 12% (αν και λίγα λεπτά πριν από τη διεξαγωγή του είχαν κάνει την εμφάνισή τους στο χώρο του δημαρχείου εκπρόσωποι πολύ περισσότερων εταιρειών, οι οποίοι για «άγνωστους» λόγους τελευταία στιγμή αποσύρθηκαν από τη διαδικασία). Αξίζει να σημειωθεί ότι για παρόμοιο έργο (πλατεία Καρύλλου) δύο μήνες νωρίτερα ο αντίστοιχος διαγωνισμός είχε καταλήξει με έκπτωση 56%!

Υπηρετώντας το συμφέρον της πόλης, καλέσαμε τη δημοτική αρχή να ακυρώσει το διαγωνισμό και να τον επαναπροκηρύξει, καθώς ήταν προφανές ότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος συναγωνισμός μεταξύ των εργολάβων που κατέθεσαν προτάσεις. Λόγω του γεγονότος αυτού ο δημοτικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνόταν με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (ενδεχομένως ακόμη και 1 εκατ. ευρώ), ποσό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για άλλα έργα.

Τελικά, και μετά από μια σειρά παλινωδίες, η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα προχωρήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού, και όλοι νομίζαμε ότι το ζήτημα είχε λήξει.

Δυστυχώς τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Η δημοτική αρχή, αντί να ζητήσει γνωμάτευση από την τεχνική υπηρεσία της Νομαρχίας και στη συνέχεια να προχωρήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού (όπως επιτρέπει ο νόμος), κωλυσιεργεί και δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Πλέον, αποφεύγει να πάρει θέση και φέρεται να επιθυμεί να παραπέμψει το ζήτημα μετά τις δημοτικές εκλογές.

Η ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ καλεί τη δημοτική αρχή να εγκαταλείψει τις παλινωδίες και να πάρει σαφή θέση. Την καλούμε να ακολουθήσει αυτό που της προτείναμε εξαρχής και το οποίο αποτελεί τη μόνη νόμιμη και αποτελεσματική λύση, που διασφαλίζει το δημόσιο χρήμα από την κατασπατάληση: Να ζητήσει αμέσως από την τεχνική υπηρεσία της Νομαρχίας τη γνωμάτευσή της και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το αν αυτή είναι θετική ή αρνητική, να προχωρήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού, όπως επιτρέπει ο νόμος. Και όλα αυτά αύριο το πρωί και όχι… σε δύο μήνες.