Ιδρυτική διακήρυξη

Sharing is caring!

ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΗ

Για ένα νέο δημοτικό συμβόλαιο στη Νέα Σμύρνη

.

Συμπολίτες, συμπολίτισσες,

Σήμερα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και διατροφικής κρίσης, τα προβλήματα μας οξύνονται συνεχώς. Η ακρίβεια, η ανεργία και η υποαπασχόληση φουντώνουν και οι τράπεζες πλουτίζουν.

Η υποβάθμιση κάθε έννοιας δημόσιου συμφέροντος, σε οικονομία, υγεία, παιδεία, περιβάλλον, μεταφορές έναντι της αγοράς, κυριαρχεί. Ο ατομισμός αποθεώνεται και στρέφεται κατά της κοινωνικής αλληλεγγύης, τα κέρδη είναι αυστηρώς ιδιωτικά ενώ οι ζημιές κοινωνικοποιούνται.

Κάθε δημόσιος χώρος αποτελεί στόχο για τη δημιουργία νέων χρήσεων κατανάλωσης, διασκέδασης και εμπορίου.

Για την Αριστερά,  η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι «κύτταρο δημοκρατίας». Δεν μπορεί να αποτελεί το «μακρύ χέρι» της κεντρικής εξουσίας, ούτε όμως μας αρκεί να περιορίζεται σε κοινωφελές διαχειριστικό έργο. Πρέπει να αποτελεί έναν χώρο που θα απορρίπτει την «ενός ανδρός αρχή», ένα χώρο όπου δεν θα αναπαράγονται φαινόμενα αυταρχισμού, αδιαφάνειας, πελατειακών σχέσεων, ένα χώρο όπου θα πραγματώνεται μια πιο ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία.

Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα η Αριστερά να κάνει αυτό το βήμα. Να προτείνει  μια ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής. Μια δημοτική αρχή που θα λειτουργεί συλλογικά και δημοκρατικά, που θα συνδιαλέγεται και θα λαμβάνει αποφάσεις μαζί με τους πολίτες, που θα ανακαλύπτει καινούργιους τρόπους οργάνωσης της πόλης και των πολιτών, που θα διεκδικεί μαζί τους την αλλαγή πολιτικής της κεντρικής εξουσίας.

Γι’ αυτό καταθέτουμε αυτή την πρόταση, που απευθύνεται σε όλους όσους συμμερίζονται αυτές τις αγωνίες και επιθυμούν να συμβάλλουν σε μια νέα σελίδα για την Αριστερά στην πόλη μας.

Είναι προφανές, ότι η πρότασή μας αυτή δεν έχει καμία σχέση με λογικές κεντροαριστερής διαχείρισης ή συνεργασιών με τα δύο μεγάλα κόμματα. Έρχεται εξ ορισμού σε αντίθεση με τον πυρήνα όσων πρεσβεύουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ποιοί είμαστε

Είμαστε ενεργοί αριστεροί πολίτες  που αγαπάμε τη πόλη μας και θέλουμε να ζήσουμε ανθρώπινα σ’ αυτήν. Η δράση μας δεν ξεκινά σήμερα.

Διεκδικούμε, όχι μόνο να μη χαθούν όσα θετικά έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά να γίνουν οι αναγκαίες ριζικές τομές και να συνδεθούν με μια πιο δημοκρατική, συμμετοχική και ριζοσπαστική αντίληψη για τα κοινά.

Έχουμε βρεθεί μαζί στα κινήματα της πόλης σε διεκδικήσεις και διεργασίες γύρω από τοπικά προβλήματα αλλά και γενικότερα στους αγώνες ενάντια στην εμπορευματοποίηση και στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Διαφωνούμε με την επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους.

Υπερασπιστήκαμε τη μείωση των δημοτικών τελών, ειδικά σε εκείνους που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, τους άνεργους και τους μετανάστες.

Αγωνιζόμαστε για τα θέματα αστικού πρασίνου και ελεύθερων χώρων. Αντιστεκόμαστε μαζί με άλλους ενεργούς πολίτες στα σχέδια κατασκευής ενός τεράστιου υπέρ-τοπικού εμπορικού κέντρου με πρόσχημα τη δημιουργία νέου γηπέδου στον Πανιώνιο.

Συμμετείχαμε σε κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ήμασταν παρόντες και παρούσες στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τον λαό της Παλαιστίνης, αλλά και για την Κωνσταντίνα Κούνεβα, που δέχτηκε δολοφονική επίθεση με βιτριόλι επειδή διεκδικούσε το αυτονόητο δικαίωμά της στην αξιοπρεπή εργασία.

Πιστεύουμε στη δημοκρατία, όχι με την απλή έννοια της εκχώρησης του δικαιώματος απόφασης σε άλλους μέσω της έμμεσης εκπροσώπησης, αλλά στην ουσία της, που προϋποθέτει την άμεση συμμετοχή του πολίτη στην λήψη των αποφάσεων και τον κοινωνικό έλεγχο.

Επιμένουμε να μη συμβιβαζόμαστε με τα λίγα.

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για μια νέα, ριζοσπαστική αυτοδιοικητική παρέμβαση στο δήμο Νέας Σμύρνης. Φτιάχνουμε μαζί σας μια νέα συλλογικότητα

Απευθυνόμαστε σε όλες και όλους και ζητούμε την ευρύτερη συσπείρωση σε πρωτοβουλίες και δράσεις:

  • Για μια πόλη που θα βάζει τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη.
  • Για την διεύρυνση των δημόσιων χώρων. Διεκδικούμε περισσότερο πραγματικά δημόσιο χώρο, με ουσιαστικό κοινωνικό περιεχόμενο. Διεκδικούμε τη διεύρυνση του δημόσιου χαρακτήρα στους στόχους και στα κριτήρια λειτουργίας του δημοτικού έργου, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται το αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών και ο κοινωνικός έλεγχος.
  • Για την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας ειδικά των νέων, σε έργα κατασκευής και συντήρησης δικτύων, περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνικής πολιτικής, σε κοινωνικές, αθλητικές, πολιτιστικές υποδομές, σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, κλπ.
  • Για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος και τη διεκδίκηση ελάχιστου εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος για όλους τους κατοίκους.
  • Για τη δημιουργία δομών και υπηρεσιών σταθερής και πλήρους απασχόλησης. Δεν θέλουμε ελαστικοποιημένες σχέσεις εργασίας. Θέλουμε μόνιμους υπαλλήλους για πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όχι συμβασιούχους με καθεστώς ομηρίας.
  • Για αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας με ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων. Ειδικά άμεσα μέτρα για νηπιαγωγεία, ώστε να λειτουργήσει η δωρεάν δημόσια δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.
  • Για την υπεράσπιση των κοινωνικών υποδομών και των κοινωνικών υπηρεσιών απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα. Την κατάργηση κάθε είδους Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την ακύρωση σχεδίων για ίδρυση νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου στον Δήμο που θα αποφασίζουν έξω από τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου και των αιρετών για κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες.
  • Για την πολιτιστική αναβάθμιση με ταυτόχρονη εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών, με πλουραλισμό και ελευθερία έκφρασης, με αποκέντρωση των πολιτιστικών υπηρεσιών, με μείωση των ανισοτήτων πρόσβασης σε αυτές, για στήριξη της τοπικής  καλλιτεχνικής δημιουργίας και οργανική ένταξη του πολιτισμού στη ζώσα καθημερινότητα των πολιτών
  • Για την οικολογική και κοινωνική θεώρηση μιας ήπιας τοπικής ανάπτυξης με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, για δημόσια και δημοτικά έργα με γνώμονα την οικονομία των αναγκών.
  • Για διαδημοτική συνεργασία για την ανακύκλωση και την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή.
  • Για τη μελέτη αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για τα μέτρα που χρειάζονται να παρθούν στην Αττική.
  • Για πολεοδομικές παρεμβάσεις οικολογικού χαρακτήρα που θα βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση στη πόλη μας, όπως ενοποιήσεις ακαλύπτων χώρων, «πράσινες διαδρομές», ταρατσόκηπους, βιοκλιματικά δημόσια κτίρια, διπλασιασμό του υπάρχοντος αστικού πρασίνου, προστασία του χαρακτήρα του Άλσους, κ.ά.
  • Για την κατάργηση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών, όπως είναι το κλείσιμο των πρασιών για εμπορικές χρήσεις, οι παράνομες και επικίνδυνες διαφημιστικές πινακίδες κλπ, καθώς και για την απελευθέρωση  των πεζοδρομίων από τα αυτοκίνητα και την απόδοσή τους στους πεζούς.
  • Για την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ενθαρρύνουμε τους πολίτες  να αφήσουν το ΙΧ τους και να προτιμήσουν το τραμ, το μετρό και το ποδήλατο, προχωρώντας και σε αντίστοιχα έργα (ποδηλατοδρόμοι, χώροι φύλαξης ποδηλάτων, ενίσχυση και επανασχεδιασμός της δημοτικής συγκοινωνίας κλπ). Για τη διεκδίκηση του «πράσινου κύματος» για γρήγορη και ασφαλή διέλευση του τραμ, σε συνεργασία με τους γειτονικούς δήμους.
  • Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, μονογονεϊκών οικογενειών, για τα δικαιώματα των πεζών.
  • Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και την κοινωνική ένταξή τους
  • Για τη κοινωνική αλληλεγγύη και την αποκατάσταση της ενότητας του κοινωνικού ιστού.
  • Για τη διεκδίκηση μιας αιρετής αυτοδιοίκησης, που θα λειτουργεί με εγγυημένους οικονομικούς πόρους, θα είναι διοικητικά ανεξάρτητη και δημοκρατικά ελεγχόμενη απ’ το λαό.
  • Για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, με στόχο τη δημοκρατικότερη συγκρότηση των οργάνων και την αναλογική εκπροσώπηση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε όλα τα όργανα της Αυτοδιοίκησης. Την κατάργηση του 42% και την καθιέρωση της έμμεσης εκλογής Δημάρχων.
  • Για την καθιέρωση του προϋπολογισμού των πολιτών, σαν μια ουσιαστική διαδικασία όπου οι κάτοικοι ενός δήμου αποφασίζουν οι ίδιοι μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, για τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθεί ο δημοτικός προϋπολογισμός.
  • Για την ενεργοποίηση μέτρων όπως τα τοπικά δημοψηφίσματα για τη λήψη αποφάσεων σε σοβαρά θέματα της πόλης καθώς και αναλόγων μέτρων για τον κοινωνικό έλεγχο.
  • Για την καθιέρωση ενός νέου πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας της  αυτοδιοίκησης με την ισότιμη δυνατότητα  πρόσβασης των πολιτών, με ουσιαστική δημοκρατία, με κατοχύρωση των κοινωνικών, των πολιτικών και των ατομικών δικαιωμάτων, με δημοκρατικό προγραμματισμό και έλεγχο, με  δημόσια λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα και όλους τους τομείς, χωρίς εξαιρέσεις και  «παραγραφές» που νομιμοποιούν τόσο τη διαφθορά όσο και την ανευθυνότητα. Διεκδικούμε τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της δημοκρατίας στα πλαίσια της Αυτοδιοίκησης.
  • Για κοινές δράσεις με άλλες ριζοσπαστικές αυτοδιοικητικές κινήσεις και κινήματα πολιτών τόσο σε τοπικό όσο και σε παναττικό επίπεδο.
  • Για την υπεράσπιση του δικαιώματός μας να αποφασίζουμε εμείς για μας.

Βασικές αρχές λειτουργίας

Η Δημοτική Κίνηση συνέρχεται σε ανοιχτή ολομέλεια δύο με τρεις φορές το χρόνο (ανά 4 – 6 μήνες), αλλά και εκτάκτως σε περίπτωση που προκύψει κάποιο σημαντικό θέμα στην πόλη, ή σε περίπτωση που χρειάζεται να αναθεωρηθούν προηγούμενες αποφάσεις.

Οι αποφάσεις της ολομέλειας είναι δεσμευτικές για τη Δ.Κ. και για τους εκλεγμένους ή ορισμένους εκπροσώπους της. Η Ολομέλεια είναι το αποφασιστικό σώμα της Δ.Κ. Συγκαλείται ανοιχτά και καθορίζει το πολιτικό πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της παρέμβασης της Δ.Κ., αποφασίζει για κάθε σημαντικό ζήτημα της Δ.Κ. (στόχοι, στρατηγική, συμμαχίες, επικεφαλής, εναλλαγές αιρετών κλπ).

Από την Ολομέλεια εκλέγεται Συντονιστική Επιτροπή, με ιδιαίτερη μέριμνα για την πλουραλιστική και αντιπροσωπευτική σύνθεσή της με βάση το φύλο, την ηλικία, τις γειτονιές, τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των μελών της. Με ευθύνη της Σ.Ε. κατατίθεται στην Ολομέλεια απολογισμός δράσης και προγραμματισμός επόμενης περιόδου, που εγκρίνεται από αυτήν.

Η Σ.Ε. συνεδριάζει τακτικά, σε ανοιχτές συνεδριάσεις, προγραμματίζει τη δράση και παρακολουθεί την υλοποίηση των αποφάσεων της Ολομέλειας.  Έρχεται σε επαφή με φορείς και συλλογικότητες της πόλης και προγραμματίζει τις χρεώσεις των μελών της σε θεματικές ομάδες: π.χ. παιδείας, πολιτισμού, περιβάλλοντος, εφημερίδας, κοινωνικής πολιτικής, νεολαίας, στεκιού, καθαριότητας κ.λ.π.

Η Σ.Ε. ορίζει τη Δημοτική Ομάδα, η οποία σε συνεργασία με τους/τις εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και τους εκπροσώπους στους διάφορους οργανισμούς, παρακολουθεί και προετοιμάζει την παρέμβαση των εκπροσώπων μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα Νομικά Πρόσωπα σε εβδομαδιαία βάση, προγραμματίζει τις παρεμβάσεις μας στην τοπική κοινωνία (κινηματικές παρεμβάσεις, εκδηλώσεις κλπ), οργανώνει ομάδες τεκμηρίωσης κλπ.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται στη Σ.Ε. στη βάση της ομοφωνίας ή της συναίνεσης. Σε περίπτωση αδυναμίας λήψης συναινετικής απόφασης, συγκαλείται εκτάκτως η Ολομέλεια, η οποία αποφασίζει τελικά.

Οι εκλεγμένοι/-ες εκπρόσωποί μας έχουν ανώτατο όριο 2 συνεχόμενων θητειών σε αιρετές θέσεις. Στη συνέχεια, και μετά από διάλειμμα τουλάχιστον μίας θητείας, μπορούν να είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Μέλη της Ολομέλειας είναι όλοι και όλες όσοι κατοικούν στην πόλη μας, και αποδέχονται το πολιτικό πλαίσιο και τις βασικές αρχές λειτουργίας της Δ.Κ.

Με δεδομένο ότι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές για την Τ.Α. θα έχουν δικαίωμα ψήφου και οι μετανάστες που είναι γραμμένοι στα μητρώα του Δήμου, καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια για την ενεργό συμμετοχή μεταναστευτικών συλλόγων ή και μεμονωμένων ατόμων στις διαδικασίες και τις επιτροπές της Δημοτικής Κίνησης.

Η σημερινή κατάσταση

Η πόλη μας, η Νέα Σμύρνη! Η πόλη όπου ζούμε, εργαζόμαστε, αγαπάμε, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, δημιουργούμε, διασκεδάζουμε, αγωνιζόμαστε.

Η Νέα Σμύρνη, που έχει πάψει προ πολλού να είναι η όμορφη κηπούπολη του παρελθόντος. Υπέκυψε σε μεγάλο βαθμό στην γενική πληθυσμιακή και οικοδομική έκρηξη του λεκανοπεδίου, ενώ οι υψηλοί συντελεστές δόμησης – με διαχρονική ευθύνη όλων των μεταπολιτευτικών δημοτικών αρχών – φρόντισαν αυτή η ανάπτυξη να είναι ανεξέλεγκτη και χωρίς σχεδιασμό.

Έτσι το άλλοτε πράσινο προάστιο μετατράπηκε σε έναν από τους πιο πυκνοδομημένους δήμους του λεκανοπεδίου. Τα προβλήματα που προέκυψαν από την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού, όπως το τεράστιο πρόβλημα κυκλοφορίας και στάθμευσης ΙΧ, η αρνητική ανατροπή αναλογίας κοινωνικών υποδομών ανά κάτοικο, η μείωση της αναλογίας του αστικού πρασίνου και γενικότερα των δεικτών ποιότητας ζωής, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να οξυνθούν εάν επεκταθούν οι υπερτοπικές εμπορικές χρήσεις πάνω από τις προβλεπόμενες από τον πολεοδομικό σχεδιασμό (όπως μπορεί να γίνει με τη μετατροπή μέρους των αθλητικών χώρων του Σταδίου του Πανιωνίου σε εμπορικό κέντρο επεκτείνοντας με τον τρόπο αυτό το εμπορικό κέντρο της πόλης).

Αξιολόγηση δημοτικής αρχής και δημοτικών παρατάξεων

Πολλοί από εμάς στηρίξαμε το 1998 το Συνδυασμό «Νέα Σμύρνη –Ποιότητα Ζωής», κρίνοντας απαραίτητα για την πόλη ριζοσπαστικά μέτρα που περιείχε στο πρόγραμμά του, όπως, η μείωση του συντελεστή δόμησης, ο καθορισμός ηπιότερων χρήσεων γης, η ανάγκη απόκτησης όλων των ελεύθερων χώρων, αναπλάσεις – ενοποιήσεις δημοσίων χώρων και χώρων πρασίνου, διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και την διοίκηση, δημοκρατία και συμμετοχή των πολιτών.

Δέκα χρόνια μετά, δεν μηδενίζουμε το θετικό έργο που υπήρξε και στο οποίο συμβάλλαμε :

  •     πεζόδρομοι σε σχολεία και πλατείες,
  •     ενοποίηση της πλατείας με το Άλσος,
  •     αγορά ακινήτων και δύο κινηματογράφων,
  •     κατέβασμα κεραιών κινητής τηλεφωνίας μετά από κινητοποιήσεις πολιτών,
  •     οργάνωση των υπηρεσιών καθαριότητας,
  •     οργάνωση και ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών (δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί),
  •     ενίσχυση κτιριακής υποδομής σχολικών μονάδων και πρωινή βάρδια στα σχολεία,
  •     αντιπλημμυρικά έργα,
  •     θετική στάση απέναντι στη διέλευση του τραμ  κλπ.

Όμως με θλίψη διαπιστώνουμε ότι, η δημοτική αρχή, παρά τις ελπίδες μας, δεν προχώρησε σε μια σειρά από βασικές αναγκαίες τομές που η ίδια είχε εξαγγείλει και που τόσο χρειαζόταν η Νέα Σμύρνη.

  • Η καθυστέρηση και η «άστοχη» μεθόδευση της δημοτικής αρχής τελικά οδήγησαν σε ναυάγιο τη διαδικασία μείωσης του συντελεστή δόμησης ολοκληρώνοντας τη μετατροπή της πόλης σε απρόσωπο προάστιο, με τις σοβαρότατες επιπτώσεις που επέφερε η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού.
  • Ο καθορισμός ηπιότερων χρήσεων γης, που θα θωράκιζε τις περιοχές κατοικίας, στην πορεία «ξεχάστηκε».
  • Λόγω παντελούς απουσίας ελέγχου στην ιδιωτική πρωτοβουλία, έγινε ανεξέλεγκτη επέκταση ασυμβίβαστων χρήσεων σε περιοχές που δεν προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο καθώς και πολεοδομικά παράνομη εγκατάσταση χρήσεων (κλειστές πρασιές) ιδίως κατά μήκος της Ελ. Βενιζέλου.
  • Ελεύθεροι χώροι που αποκτήθηκαν, απλώς προστέθηκαν στην ακίνητη περιουσία του δήμου χωρίς να αξιοποιηθούν (π.χ. νεοκλασσικό Αϊδινίου).
  • Η λειτουργία των δημοτικών κινηματογράφων παραχωρήθηκε σε ιδιώτες.
  • Ο «Γαλαξίας» για πολλά χρόνια έμεινε αναξιοποίητος και τα σχέδια για παραχώρησή του σε ιδιώτη απετράπησαν το 2005 χάρη στην κινητοποίηση ενεργών πολιτών. Από τον Δεκέμβριο του 2008 ως τον Νοέμβριο του 2009 συμμετείχαμε στο πρωτόγνωρο για την πόλη μας εγχείρημα του «Ελεύθερου Γαλαξία». Για 11 μήνες, διάφορες συλλογικότητες αλλά και ανένταχτοι πολίτες της Ν. Σμύρνης, μετατρέψαμε το εγκαταλειμμένο κτίριο σε ανοιχτό αυτοδιαχειριζόμενο χώρο ελεύθερης έκφρασης, ενάντια στην εμπορευματοποίηση, οργανώνοντας πλήθος εκδηλώσεων, προβολών, μαθημάτων ξένων γλωσσών, συναυλιών με ελεύθερη είσοδο, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η αυτοοργάνωση των πολιτών μπορεί να αποτελέσει τον πιο ελπιδοφόρο τρόπο κοινωνικής αλληλεπίδρασης και συμμετοχής, ενάντια στο κυρίαρχο μοντέλο της ιδιώτευσης και της κατανάλωσης. Η παρούσα Δημοτική Αρχή, παρά το γεγονός ότι στο πρόγραμμά της από το 1998 έκανε λόγο για την ανάγκη λειτουργίας αυτοδιαχειριζόμενων κοινωνικών χώρων στην πόλη μας, δεν έκανε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, αντίθετα στάθηκε απέναντι σε κάθε πρωτοβουλία ή κίνημα πόλης που εκδηλώθηκε όλα αυτά τα χρόνια (κεραίες, γκαράζ, Άλσος, γήπεδο Πανιωνίου κλπ).
  • Οι χώροι πολιτιστικής δημιουργίας και έκφρασης στην πόλη, που είχαν εξαγγελθεί δεν δημιουργήθηκαν ποτέ. Οι πολιτιστικές δραστηριότητες εξαντλούνται σε εποχιακές εκδηλώσεις μαζικού χαρακτήρα.
  • Το κυριότερο όμως πρόβλημα είναι ότι δεν ενθαρρύνεται η συμμετοχή  των πολιτών. Οι αποφάσεις στα μεγάλα θέματα της πόλης  παίρνονται χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση με τους πολίτες, ενισχύοντας τον συγκεντρωτισμό και σε πολλές περιπτώσεις την αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία.
  • Χαρακτηριστικό είναι ότι η επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς – που ήταν αντίθετη στις προεκλογικές δεσμεύσεις – επιβλήθηκε χωρίς να προηγηθεί συζήτηση ούτε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Ακόμα και η πεζοδρόμηση τμήματος της Ραιδεστού προκειμένου να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα, πέρασε στα ψιλά.
  • Ένα τμήμα της κεντρικής πλατείας («Μπούρμπουλας») σώθηκε από τα τραπεζοκαθίσματα ιδιωτών χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση ενεργών πολιτών.
  • Αποκορύφωμα υπήρξε η προσπάθεια δημιουργίας τεράστιου εμπορικού κέντρου στο στάδιο του Πανιωνίου, ως συμπλήρωμα της κατασκευής νέου γηπέδου, σε χώρο δημόσιο, που είναι χαρακτηρισμένος πολεοδομικά  αποκλειστικά αθλητικός.
  • Κάθε προσπάθεια αυτοδιαχείρισης δράσεων και χώρων από τους πολίτες  και τα κινήματα αντιμετωπίζεται από τη δημοτική αρχή με καχυποψία ως απειλητική και εχθρική ενέργεια. Η εξαγγελία για ουσιαστικότερη δημοκρατία και συλλογικότητα υπέκυψε στο δημαρχοκεντρικό σύστημα.
  • Τέλος, η απομάκρυνση της δημοτικής αρχής από τις αρχικές ριζοσπαστικές διακηρύξεις συνοδεύτηκε από την σταδιακή συμπόρευση στα ψηφοδέλτια προσώπων από άλλους πολιτικούς χώρους, που δεν υποστήριζαν και δεν δεσμεύονταν από τις αρχικές ριζοσπαστικές προγραμματικές αρχές.
  • Την ίδια ώρα, οι δημοτικές παρατάξεις της ΝΔ (Στ. Κούπας) και του ΠΑΣΟΚ (Ν. Κατσέλη) κινούνται στην παραδοσιακή λογική του δικομματισμού, χωρίς καμία πρόθεση να συγκρουστούν με την κυρίαρχη πολιτική που εφαρμόζουν σε κεντρικό επίπεδο τα κόμματά τους, και η οποία έχει οδηγήσει στην επιδείνωση της ζωής των πολιτών, στον περιορισμό των δικαιωμάτων, στη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, στη καταστροφή του περιβάλλοντος. Όχι μόνο δεν αποτελούν καμία ελπίδα για καλύτερη Νέα Σμύρνη, αλλά αντίθετα είναι βέβαιο ότι θα υποτάξουν πλήρως την πόλη μας στη λογική της εμπορευματοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού.
  • Η παράταξη του ΚΚΕ από την άλλη, παίρνει μέρος μόνο σε κομματικά ελεγχόμενες απ’ αυτήν κινητοποιήσεις όντας αντίθετη και εχθρική σε κάθε κοινή δράση και σε κάθε απόπειρα αυτοδιαχείρισης και κινηματικής οργάνωσης των πολιτών.

Σε ποιους απευθυνόμαστε

Η Νέα Σμύρνη  ανήκει σε όλους μας. Στους νέους, στους έφηβους, και στα παιδιά, στην τρίτη ηλικία, στους μετανάστες, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στους εργαζόμενους, στους ανέργους,  στις μειονότητες, σε άνδρες και γυναίκες.

Όλοι συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στη ζωή και λειτουργία της πόλης, και όλοι θα πρέπει να συμμετέχουμε στην λήψη των αποφάσεων, που είναι δικαίωμα και υποχρέωση κάθε ενεργού πολίτη.

Η δημοτική μας κίνηση είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση, σε όλους και όλες όσους επιθυμούν να αγωνιστούν μαζί μας για μια δημόσια Νέα Σμύρνη με πράσινο, ποιότητα ζωής, συμμετοχή και έλεγχο των πολιτών, κοινωνικές υπηρεσίες για όλους τους πολίτες, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τα ιδιωτικά συμφέροντα, στη συρρίκνωση των δικαιωμάτων μας.

Συμπολίτες, Συμπολίτισσες,

Είμαστε εδώ και καλούμε όλους τους Νεοσμυρνιούς για να ανοίξουμε μαζί νέους δρόμους στη πόλη μας, με έμφαση στις συλλογικές λειτουργίες, στη συμμετοχή και στον κοινωνικό έλεγχο, χωρίς παραγοντισμούς και συγκεντρωτικά μοντέλα άσκησης και νομής της εξουσίας.

Απευθυνόμαστε σε κάθε έναν και κάθε μία, για να επεξεργαστούμε μαζί ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για τη Νέα Σμύρνη,για μια πραγματικά δημόσια πόλη.

Να διεκδικήσουμε στις δημοτικές εκλογές την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των ιδεών μας.

Νέα Σμύρνη, 13 Δεκεμβρίου 2009