Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης: Οι κάτοικοι ζητούν να ακουστούν

Με αφορμή τις δίκαιες αντιδράσεις που έχει δημιουργήσει ο σχεδιασμός της ανάπλασης της Πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης χωρίς διαβούλευση με τους κατοίκους, αλλά και εξαιτίας του υπερβολικού κόστους της, η ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει αυτό που θα έπρεπε να είχε φροντίσει ο δήμος εξαρχής. Μια πρώτη συζήτηση των κατοίκων, των οργανώσεών τους και των μελετητών του έργου, όπου να μπορούν με νηφάλιο τρόπο να τεθούν όλα ζητήματα.

Η εκδήλωση άνοιξε με τοποθετήσεις του Αχιλλέα Παυλίδη εκ μέρους της ΣΤΡΟΦΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, του Ανδρέα Κούρκουλα (αν. καθ. ΕΜΠ) εκ μέρους των μελετητών και του Νίκου Μπελαβίλα (επ. καθ. ΕΜΠ), ενώ στη συνέχεια το λόγο πήραν πολλοί από τους παρευρισκόμενους.

CIMG0186 CIMG0201

Ο Αχ. Παυλίδης επισήμανε τα σημαντικότερα προβλήματα του έργου: υπερβολικό κόστος (2,6 εκ. ευρώ) για ανακατασκευή μιας ήδη υπαρκτής πλατείας, χρήση ακριβών υλικών και 1200 κ.μ. μπετού, ασύμφορος διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβου, καμία διαβούλευση με τους κατοίκους με αποτέλεσμα να μην έχουν αντιμετωπιστεί σημαντικά προβλήματα (όπως η δυσκολία πρόσβασης στην πλατεία λόγω έλλειψης διαβάσεων). Επισήμανε επίσης ότι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε η ανάπλαση, καθώς και ποια προβλήματα κλήθηκαν να λύσουν οι μελετητές, εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης που ο δήμος δεν έχει απαντήσει. Τέλος εστίασε σε ορισμένες επιλογές της μελέτης που είναι προβληματικές. Κατέθεσε επίσης την πρόταση της ΣΤΡΟΦΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ για υποχρεωτική διαβούλευση πριν από κάθε έργο στην πόλη, για ηλεκτρονικό φάκελο κάθε έργου στον οποίο να έχει πρόσβαση κάθε πολίτης και για συμμετοχή των κατοίκων στην εποπτεία των έργων που γίνονται στη γειτονιά τους. Τέλος, επισήμανε ότι ο δήμος ξεκίνησε τα έργα χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, τις οποίες έσπευσε να βγάλει μόνο υπό την πίεση των πολιτών, και πρότεινε να σταματήσει η εκτέλεσή τους προκειμένου να υπάρξει οργανωμένη διαβούλευση για τα χαρακτηριστικά του έργου και να ακουστεί έστω και τώρα η φωνή των κατοίκων.

CIMG0200 CIMG0210 .

Ο Α. Κούρκουλας παρουσίασε τα (αναθεωρημένα σε κάποια σημεία τους) σχέδια του έργου και τους στόχους της μελετητικής ομάδας (να γίνει οπτικά διαμπερής η πλατεία με την αντικατάσταση των σημερινών θάμνων με νέους χαμηλότερους, κάτι που θεωρεί ότι θα αυξήσει την επίσκεψιμότητά της, να παραμείνει «κήπος», να κρατήσει σε ποσοστό 80% το χώμα ως έδαφος, να αποκτήσει υδάτινο στοιχείο που εκτός από αισθητικά θα βοηθήσει και στο δροσισμό). Συμφώνησε επίσης ότι από το σχεδιασμό του έργου θα έπρεπε να είχε προηγηθεί διαβούλευση με τους πολίτες, κάτι που όμως θεωρεί ότι εμπίπτει στις ευθύνες του δήμου και όχι των μελετητών. Τέλος, επισήμανε ότι αφουγκραζόμενη τους κατοίκους η μελετητική ομάδα είναι όχι μόνο διατεθειμένη να συμμετάσχει σε έναν τέτοιο διάλογο, αλλά και να αναθεωρήσει πτυχές της μελέτης (αφαίρεση μπετού από την πλευρά της Κ. Παλαιολόγου και αύξηση του χωμάτινου εδάφους, χρήση ελληνικής χλόης αντί για υδροβόρο γκαζόν, όπως επιθυμούσε αρχικά ο δήμος κ.ά.).

CIMG0208 CIMG0222

Τέλος ο Ν. Μπελαβίλας, εστίασε στη σημασία που έχει ο σχεδιασμός του δημόσιου χώρου με τη συμμετοχή των πολιτών, καθώς έτσι αναδεικνύονται οι πραγματικές ανάγκες και επιτυγχάνεται εξορθολογισμός των έργων, αλλά και ενίσχυση του ενδιαφέροντος για τα κοινά. Επισήμανε μάλιστα ότι ο εκδημοκρατισμός των διαδικασιών δεν μπορεί να αφήνεται στις δημοτικές αρχές, που όπως και στην περίπτωση της Ν. Σμύρνης συνήθως είναι απρόθυμες. Τόσο οι πολίτες με τις συλλογικότητες και τις κινητοποιήσεις τους όσο και η επιστημονική κοινότητα οφείλουν να ωθήσουν τα πράγματα σε μια πιο συμμετοχική κατεύθυνση. Μιλώντας μάλιστα μέσα από τη δική του εμπειρία (είτε ως αρχιτέκτονας είτε ως δημοτικός σύμβουλος Πειραιά) από έργα που τέθηκαν σε διαβούλευση, κάλεσε το δήμο να παραδεχτεί τα λάθη του και να ανοίξει το διάλογο για όλα τα έργα.

CIMG0227 CIMG0208

Στη συνέχεια το λόγο πήραν πολλοί κάτοικοι, θέτοντας σημαντικά ζητήματα, όπως την ανάγκη τα έργα να ιεραρχούνται με βάση τη χρησιμότητά τους, την αναγκαιότητά τους και το κόστος τους, να μην επιβαρύνουν με επιπλέον τσιμέντο την πόλη, να ακολουθούν τις επιθυμίες των κατοίκων για το πώς θα διαμορφωθεί η γειτονιά τους, να έχουν ήπιο χαρακτήρα. Κοινή συνισταμένη όλων ότι η πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης δεν χρειαζόταν 2,5 εκ. ευρώ ούτε περισσότερο τσιμέντο για να αναβαθμιστεί και ότι το έργο πρέπει να αναθεωρηθεί σε ήπια κατεύθυνση

Bookmark the permalink.

Comments are closed